ПОСЛАНИЧКА ПИТАЊА  Брнабић: Идемо у сваки део света да би штитили интерес Србије

БЕОГРАД:  Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће представници Владе Србије наставити да иду у сваки део света па и на Малдиве, како би заштитили интересе Србије и њених грађана и очували територијални интегитет и сувернетитет земље.
ana brnabic, Tanjug/Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljevic
Фото: Premijerka Ana Brnabić je u Skupštini Srbije odgovarala na poslanička pitanja Foto Tanjug / Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljevic 

"Министар Зоран Ђорђевић је ишао на Малдиве, уместо министра Ивице Дачића. За разлику од неких посланика опозиције, он се тамо није проводио", рекла је Брнабић, у Скупштини Србије, одговарајући на питање посланика Ђорђа Вукадиновића на осовну које је процене је Ђорђевић ишао на Малдиве.

Чланови владе,како је додала, због огромног броја активности у интересу Србије и њених грађана, често преузимају одговорност из различитих ресора.

"Дачић није могао да буде на Малдивима, које су нам изузетно важан партнер и по питању КИМ и министар Ђођевић је ускочио и путовао тамо", рекла је Брнабић и додала да никоме, амба баш никоме не би пожелела да на Малдиве путује 15 сати, да у једном дану има шест билатералних састанака и да се одмах вати кући.

Додала је да је тај састанак важан као и Међународна конфренција рада у Женеви на коју је она отишла и коју је искористила за разговор о ситуацији на КиМ, свему што Србија по том питању чијни.

"Са представником Буркине Фасо сам заједнички разговарала са осталим земљама које су признале независност. Позивали смо их да погледају ситуацију на терену, деценију касније, и закључе да ли су донели праву одлуку", рекла је она и додала да је највећи број тих званичника рекао да су подржали независност Косова на основу пресуде Међународног суда правде - да одлука Пришитне није у супротности са међунарондим правом.

Додали су и да ту одлуку МСП прихватили јер ју је суд донео на захев и иницијиативу тадашњег министра спољних послова Србије. 

"И онда се нађете да вам неко из састанка у састанак од Малдва до Буркине Фасо, каже одлучили смо оно што је суд рекао на захтев вашег министра спољних послова и то је био највећи аргумент да су они (Албанци) били у праву, да нису прекршили међународно право", рекла је премијерка.

Србија ће, како је налгасила, и поред таквих препрека на које наилази захваљујући неодговорној политици претходника, наставити борбу.
 


Брнабић: Намештање тендера за Ласту је дезинформација

Премијерка Србије Ана Брнабић демановала је данас медијске шпекулације да држава намешта тендер за продају Саобраћајног предузећа "Ласта" и рекла да тендер за то предузеће није ни објављен.

Одговарајући на питања посланика у Народној скупштини, Брнабић је рекла да је то дезинформација која је намерно пласирана у јавност.

"Нити је објављен тендер за Ласту, нити је урађена процена финалне вредности Ласте, нити је у овом тренутку тендер у било којој фази близу објаве. Немаштање тендера за Ласту је дезинформација која је ваљда пласирана да би сутра грађани рекли како намештамо за мог брата, или брата председника, или брата министра финансија", поручила је Брнабић у Скупштини Србије.


На питање посланика Јединствене Србије Драгана Марковића Палме о томе како да се назове оно што Албанци раде Србима, али и другим неалбанцима, рекла да је то нецивилизацијски чин против свих људских права.

Људуски говорећи то је нецивилизацијски чин супротан свим стандардима, рекла је она и додала да администратвно гледано у разговорима са званичницима у Лондону, Француској они то сматрају кршењем ЦЕФТ-а спразума, споразума о слободном трговини али и ССП-а .

Брнабић је Вукадиновићу на коментар да на седници нема четири потпредседника Владе рекла да су сви одсутни оправдано, и да имају обавезе сутра на Видовдан за када су заказани бројни догађаји који ће показати како се Србија развија.

Према њеним речима, један од тих резултата је и отварање аеродрома Морава.

Брнабић и Мали о продаји државног удела у Комерцијалној банци

Премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали одговарали су данас у Скупштини Србије о продаји удела државе у Комерцијалној банци. “Није нам остављен велики простор за маневре, јер је 2011.године потписан Споразум са међународним финансијским иснтитуцијама о томе да они улазе у власништво Комерцијалне банке, али да имају ''пут опцију'' коју могу да активирају ако то не учинимо”, рекла је Брнабић. 

Како је рекла, “пут опција” није “нимало слатка” и у интересу Србије, али је она предвиђена споразумом из 2011. године, када је, каже, неко донео одлуку о приватизацији Комерцијалне банке. 

“Можете сада да причате са тим људима, али ми поново налазимо најбољи начин да изађемо из те ситуације, тако да обезбедимо најбоље могуће функционисање Комерцијалне банке, стабилност Србије и кредибилитет”, рекла је она. Мали је рекао да ће држава новац од продаје свог удела у Комерцијалној банци искористити за подизање квалиитета живота и бољи стандард грађана. 

Он је у Скупштини Србије подсетио да је држава недавно изашла из Јубмес банке, а поручио је да ће Поштанска штедионица остати у државном власништву. “Ми смо пре месец и по дана изашли из сувласништва у Јубмес банци. То ћемо урадити и са Комерцијалном банком, а новац који зарадимо ћемо уложити у изградњу боље инфраструктуре, у нове ауто-путеве, у подршку младима за запошљавање. Улагаћемо и даље у образовање, социјалну заштиту, све што је обавеза државе да подигне квалитет живота и стандард”, истакао је Мали

Одговарајући на питање посланика “Покрет за спас Србије - Нова Србија” Ђорђа Вукадиновића о продаји Комерцијалне банке, Мали је објаснио да се њена приватизација догодила 2011. године, и да је од тада држава сувласник са 43 одсто, док су већински власници мали акционари и четири фонда. 

Он је додао да се удео у Комерцијалној банци продаје на основу споразума који је потписан 2011. године, наводећи да озбиљна држава мора да поштује потписано, иако се можда са тим не слаже. Мали је подсетио да је “пут опција” лоша ствар за државу, јер, како је навео, унапред гарантује познату вредност, без обзира на праву вредност на тржишту. 

“Процес проналажења стретшког партнера за Комерцијалну банку је део реформског процеса који радимо, с једне стране заједно са ММФ-ом, а с друге стране ради се на томе да повећамо конкурентост на нашем банкарском тржишту”, рекао је Мали. Министарство финансија, ће каже Мали, до краја године предложити скупштини да усвоји сет закона који се односе на унапређење функционисања и раста тржишта капитала у Србији. 

Поред тога, предложиће нови закон о инвестиционим фондовима, о алтернативним фондовима, али и измене и допуне Закона о финансијским тржиштима који ће подразумевати пореске подстицаје за унапређење тог тржишта. 

Брнабић: РТБ повећао производњу,пример успешне приватизације

РТБ Бор повећао је производњу катодног бакра у мају месецу за 40,7 процената више у односу на исти месец прошле године, што је, каже председница Владе Србије, последица добре и успешне приватизације. 

Премијерка Ана Брнабић је у Скупштини рекла да је држава поносна на приватизацију РТБ Бор, одговарајући на примедбе народног посланика Ђорђа Вукадиновића везано за продају 63 посто државног учешћа у том комбинату, кинеској компанији "Zijin Mining Group" прошле године.

Брнабић каже да је држава успела да направи успешно предузеће, за разлику од оних, како је навела, који су пре садашње власти покушали четири пута да приватизују тај рударско топионичарски комбинат.

СББ не поштује Закон о електронским медијима

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас у Скупстини Србије да компанија СББ не постује Закон о електронским медијима и надлежно регулаторно тело РАТЕЛ, и истакла да они који највише говоре о слободи медија, уствари не поштују законе Србије.

Одговарајући на питање народног посланика Маријана Ристичевића о раду компаније СББ и канала који, како је рекао, не поштују законе и таквим радом уништавају домаће медије, Брнабић је указала да у држави у којојтврде да постоји "цензура и монопол", СББ има 51 одсто тржишта дистрибуције медијског садржаја у Србији.

"У мом стану, ја не могу да имам Телеком. Могу само да имам СББ. Немам могућност избора, као и многи грађани у нашој земљи, а то је захваљујући начину како је СББ ушао на тржиште, како је у то време радила сива економија, како је тада тај оператер био подржаван од политичких елита и како је то било легализовано без динара", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да Телеком Србија држи око 36 одсто, а Пошта Србија око четири одсто тржишта дистрибуције медијског садржаја у земљи и упитала како је могуће да Телеком Србија са мањим процентом дистрибуције медијског садржаја плаћа три пута већу накнаду од СББ-а.

"Ми то не можемо да проверимо, односно РАТЕЛ не може да провери, зато што СББ то третира као пословну тајну, ако пипнете у то, бићете највећи противник слободе медија и бићете ти који уводе цензуру", навела је Брнабић.

Осим тога, премијерка је истакла и да СББ не поштује члан 100 Закона о електронским медијима, по којем је, како је рекла, оператер дужан да приликом дистрибуције медијских садржаја поштује логичку нумерацију канала, по којој би јавни сервис требало да буде први.

"Регулатор одређује нумерацију, а члан 100 врло јасно каже да први канал мора бити јавни сервис. Оператор који има 51 одсто тржишта дистрибуције медијског садржаја каже ''мене баш брига'', мени ће то бити трећи канал, а први и други Н1 и Нова С", указала је Брнабић.

Каже да држави сваки дан "соле памет" о владавини права, они који не поштују закон.

"Ако је ово демократска држава, држава институција и држава у којој се боримо за владавину права, онда морамо да имамо храбрости да причамо да медији крше законе. Причам само о подацима, чињеницама и накнадама које би требало да плаћају у буџет, не о медијском садржају, ни о томе за кога су, ни против кога су, ни да ли су објективни, слободни или заробљени", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, у извештају Европске комисије не може се чути тај проблем о непоштавању владавине права, регулаторних тела и институција, јер, како каже, то је табу тема.

"Само ми реците две ствари... Зашто Телеком плаћа три пута већу накнаду и како је могуће да супротно члану 100, оператор који држи 51 одсто медијског тржишта не поштује Закон о електронским комуникацијама", упитала је Брнабић.

Брнабић: Образовање у Србији пример за 21 век

Србија је на многим пољима направила значајан искорак, али је онај у области образовања и реформи толико велики да је постала један од лидера у Европи, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић. 

"На многим пољима смо кренули да правимо стварно значајне искораке, али што се тиче образовања и реформи у образовању у претходне две године Србија је препозната као један од лидера у Европи", рекла је Брнабић на седници у Скупштини Србије одговарајући на посланичка питања.

Према њеним речима, образовање је управо онако како треба да изгледа образовање за 21 веку и како је додала, у тој области је много урађено уз подршку цивилног сектора и привреде.

Брнабић је похвалила резултате министра просвете Младена Шарчевића и изразила уверење да Србија може у пуној мери да оствари све потенцијале, а како је додала имамо их много.

Према њеним речима, захвајујићи реформи, ђаци ће учити програмске језике и имаћемо генереције које ће уписивати средње школе са знањем који се некада стицало на факутетима.

Подсетила је да је на почетку мандата стављен фокус на дигитализацију у смислу образовања и стварања кадрова за 21 век и конкурентнију приверду, да је рађено и у осталим областима и урађено много на пољу инфраструктуре, инфрастуктуре у здравству, судству, на пољу социјалне заштите, социјалних права ...

Брнабић: За СзС избори нису фер ако на њима учествује СНС

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас да изборно законодавство у Србији није мењано деценијама и да се захтеви Савеза за Србију (СзС) своде на то да су избори фер ако они учествују, али да нису ако на њима учествује Александар Вучић који води Српску напредну странку (СНС).

Брнабић је у парламенту одговарујући на питање посланика Странке модерне Србије Владимира Ђурића да ли представници владе мисле да је изборни процес задовољавајући и да су медијске слободе адекватне, после последњег извештаја ЕК, навела да изборни услови нису мењани деценијама и да су били исти када је и СНС победио на изборима.

Указала је да се СНС тада није жалила, иако су, како је подсетила, према извештају Савета за борбу против корупције, медији тада били потпуно под политичком контролом.

Додала је да се у доба дигитализације и друштвених мрежа то користи као политички изговор. 

Подсетила је да је бирачки списак урађен 2012. и да је актуелна власт прва одлучила да због потпуне транспарентности, матичне и књиге држављана пренесе у електронски облик, захваљујући чему се, објашњава, аутоматски ажурира и бирачки списак.

''Ускоро ћемо имати потпуно транспарентни увид у бирачки списак и то како се ажурира. То је велика ствар за изборне услове. Ми смо то урадили у најбољој вери да имамо владавину права и јаке институције. То је довољан сигнал какво друштво желимо и колико се не плашимо избора, ни фер транспарентних услова на изборима'', истакла је Брнабић.

Говорећи о медијским слободама, навела је да проблеми не потичу од 2012, 2015. или 2017, већ много раније, наводећи да је 2003. тадашњи председник владе на прес конференцијама називао медије "маргиналним појавама" што данас, истакла је, не би могло да се деси.

Брнабић је казала да Радна група за израду медијске стратегије данас има девет представника државе и девет представника новинских удружења и медија, док је 2011. имала осам представника државе и само једног представника медија.

"Мислим да је данас дијалог много бољи и инклузивинији. Из те Стратегије треба да произађу другачији услови за медијску сцену која ће постојати у тренутку када буду расписани и одржани избори", рекла је Брнабић.

Како је додала, када је реч о изборним условима и свему што се тиче дијалога власти и опозиције, парламент је место за дијалог.

''Где су ти који траже дијалог, где су данас, где су последњих месеци? Јесу ли се одазвали кад их је позвала председница скупштине? Не, то је била политичка игра'''', рекла је Брнабић. Нису се одазвали на тај дијалог, не знам где ће онда разговарати о изборним условима. Пробали су у шатору, а очигледно да нико није желео у модерном, демократском друштву каква је Србија, да разговара у шатору'', навела је премијерка.

Брнабић је оценила да се захтеви дела опозиције око СзС о изборним условима своде на то да су за њих избори фер ако они учествују, а не учествује Александар Вучић и не води СНС, иако, каже, нико никада није рекао да Борис Тадић не сме да учествује на изборима.

''Онда немојте да кажете да не постоје услови, већ искрено и одговорно реците грађанима да не можете да победите листу коју предводи Александар Вучић и да зато нећете излазити. То је фер'', поручила је Брнабић.

На опаску Ђурића да је очекивао да ће од премијерке чути конкретне предлоге законских мера како би се поправило изборно законодавство, Брнабић је казала да влада може, али не мора увек да буде предлагач закона и да се влада не може кривити за изборно законодавство.

"Изборни закони нису мењани годинама и нико се није жалио, били су фер и демократски када је неко други био на власти, али када из избора у изборе на свим нивоима остварују све горе резултате, онда је изборно законодавство све лошије", приметила је Брнабић.

Договорите се око изборних закона и услова, поручила је премијерка и додала да ће садашња влада изаћи са конкретним резултатима и извештајем шта је урадила какво год да буде законодавство.

Што се тиче неправилности, навела је да опозиција на сваком бирачком месту има много више контролора него владајућа колација јер их је збирно има много више.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести