После 19 година железнички саобраћај преко новог Жежељевог моста

Председник Покрајинске владе Игор Мировић заједно са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић и комесарком Европске уније за транспорт Виолетом Булц, обишао је градилиште новог друмско железничког моста у Новом Саду, где су стигли возом, први пут после 19. година од када је порушен у НАТО агресији.
Mirovic, obilazak Zezeljevog mosta-18
Фото: Покрајинска влада

Председник Мировић је изразио задовољство због тога што ће већ око 6. априла, железнички саобраћај на Жежељевом мосту бити пуштен у редован рад, уз напомену да је пре шест година говорено о годинама када ће се то остварити, а да данас видимо да се рокови поштују.
Он је изразио уверење да ће за неколико месеци, уз заједничку координацију са Градом Новим Садом, на Жежељевом мосту бити пуштен и друмски саобраћај.
„Посла још има, и нико не треба да има илузија да ћемо за недељу или две успети да овај посао завршимо. Оно што је чињеница јесте да смо заједнички од када смо направили потпуну координацију представника Европске уније, Владе Србије, Покрајинске владе и Града Новог Сада, успели да у планираним роковима, без финансијских и готово без техничких проблема, овај посао полако приведемо крају“, казао је Мировић и поручио да је ово веома важна вест за све становнике наше земље.

Мировић је подсетио да је у току реализација реконструкције пруге од Новог Сада до Београда у две деонице, и изразио уверење да ћемо за 3-4 године од Новог Сада до Београда стизати за 40 минута.

„Ово показује једну нову снагу Србије, снагу добре организације, заједничког планирања, наш однос са партнерима из Европске уније, који су у значајном обиму финансирали овај посао. Ово показује заправо будућност наше земље, будућност у економији, у развоју, транспорту, бољој организацији саобраћаја, у атрактивности за све облике пословања“, казао је Мировић.
Министарка Михајловић је нагласила да су представници Владе Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, али и Европске комисије, на недељном нивоу пратили напредак радова на мосту.
Она је додала да ће за неколико дана у редован рад бити пуштен железнички саобраћај, те да се приступне саобраћајнице завршавају.
„Пред нама је један модеран мост. Управо таква жели и Србија да буде - модерна, развијена чланица Европске уније, која је на најбољи и најефикаснији начин повезана са свим земљама у окружењу“, рекла је министарка Михајловић нагласивши да је Жежељев мост на врло важном коридору 10.

Комесарка Европске уније за транспорт Виолета Булц изјавила је да мост има снажну симболику , јер је Република Србија испунила обећање дато пре годину дана на истом овом месту. Према њеним речима, мост је инфраструктурни пројекат значајан за повезивања људи са обе стране реке, даљи бржи развој Новог Сада, али да је осебно важан јер је део једне веће агенде – а то је агенда повезивања која постоји у Европској унији и која земље Западног балкана ставља на своју мапу.
Булцова је рекла да је Европска унија суфинансирала изградњу моста. Од 50 милиона евра, ЕУ је обезбедила 40 милиона евра , а ту спада и новац опредељен за изградњу приступних путева, где је од четири милиона евра, ЕУ издвојила три милиона евра.

Обновили смо оно што смо изгубили 1999. године, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и захвалио се Влади Републике Србије, Покрајинској влади и партнерима из Европске уније који су радили на изградњи новог моста.

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести