Термоелектране Западног Балкана угрожавају здравље грађана ЕУ?

БЕОГРАД: Застареле термоелектране на угаљ у земљама Западног Балкана представљају здравствено и економско оптерећење за целу Европу, закључак је новог извештаја који су представиле организације Алијанса за здравље и животну средину, Сандбаг, Европска мрежа за климатску акцију, Мрежа за надзор јавних финансијских институција у Централној и Источној Европи и Европа без угља.
termoelektrana/tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

При томе већину здравствених последица и трошкова подносе градани Европске уније, наводи се у извештају.

Нова анализа заснована је на усаглашеној методологији Светске здравствене организације (ЊХО) и Европске комисије. 

Она показује да сваке године загађење ваздуха из електрана на угаљ на Западном Балкану доводи до 3.900 преурањених смрти, 8.500 случајева бронхитиса код деце, као и до других хроничних обољења, чиме се у Европи проузрокује до 11,53 милијарде евра укупних здравствених трошкова, пише Балкангреененергyнењс, а преноси Б92.

Старе, неефикасне и технолошки незадовољавајуће термоелектране Западног Балкана сваке године емитују невероватне количине загађујуцих материја у ваздух, наводе те организације у заједничком саопштењу. 

Само у 2016. години 16 термоелектрана на Западном Балкану са укупно 8 ГЊ емитовало је више загађења сумпор-диоксидом него све европске термоелектране на угаљ (250 са укупно 156 ГЊ), као и пођеднако забрињавајуће нивое честица (ПМ2.5 и ПМ10) и азотних оксида, наводи се у сажетку извештаја.

Загађење ваздуха из ових термоелектрана се не задржава унутар граница Западног Балкана, због чега Европска унија подноси већи део здравствених последица, пише у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести