Потписан Меморандум о будућности Војводине

Документ су, на прес конференцији у Медија центру, потписали представници ЛСВ-а, Војвођанске партије (ВП), Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ), Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.
Potpisan Memorandum o budućnosti Vojvodine Foto: Tanjug/video
Фото: Потписан Меморандум о будућности Војводине Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД:  Представници девет политичких партија и организација из Војводине, предвођених Лигом социјалдемократа Војводине (ЛСВ), потписали су данас у Београду Меморандум о будућности Војводине којим су се, како кажу, обавезали на борбу за аутономна права и пуну аутономију покрајине, евопске интеграције, демократизацију друштва и добре односе Србије са суседним земљама.

Документ су, на прес конференцији у Медија центру, потписали представници ЛСВ-а, Војвођанске партије (ВП), Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ), Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.

Међу потписиницима Меморандума су и Алијанса војвођанских Румуна, Црногорска партија и Савез Словака Војводине.

У документу се наводи да су европске интеграције кључни политички, економски, културни и цивилизацијски оквир за развој и модернизацију Србије и да само пуноправно чланство Србије у ЕУ и НАТО гарантује напредак Србије.

Потписници Меморандума европске интерграције виде и као једину брану “крајње деструктивном руском утицају на Балкану“.

„Без отвореног и снажног покретања процеса евроатлантских интеграција, Србија и даље остаје заробљеник оних политичких и безбедносних структура које су је гурнуле у рат са најближим суседима и са најразвијенијим демократским друштвима Запада“, наводи се у Меморандуму.

У документу се наводи да је Србији потребна другачија регионална политика и да Србија, уместо бављења својим суседима, треба да се окрене себи и свом економском, друштвеном и културном развоју.

Потписници сматрају да Србија мора да буде спремна да прихвати реалност на Косову и Метохији и да настави бриселски дијалог у оквиру којег би се, како се наводи, дошло до правно обавезујућег споразума који би потписале обе стране.

У документу се истиче да је приоритет деловања организовање Србије као регионалне и децентрализоване секуларне државе и борба за аутономна права и статус Војводине све док се „не реализује идеја о законодавној, извршној и судској власти за АП Војводину“.

Такође, захтева се враћање имовине и права на изворне приходе АП Војводине и додаје да наведене надлежности морају бити гарантоване Уставом.„Сва права која тражимо за Војводину, предлажемо у складу са локалним посебностима и у складу са Уставом Србије“, наводи се у документу.

Додаје се да само економским развојем и повећањем животног стандарда, који би омогућила пуна аутономија, било би могуће спровођење стратешког плана за заустављање масовног исељавања становништва из Војводине.Потписници се залажу за слободне изборе, ослобађање и плурализацију медија, као и за најоштрије кажњавање употребе насиља у политичкој борби.

Захтевају и доследно поштовање права на образовање и информисање на језицима свих националних заједница у Војводини, као и поштовање културне аутономије националних заједница и права на службену употребу језика и писама.

Чанак:  Борићемо се против ''свевласти''из Београда

Војводина никад није била проблем Србије, већ понуђено решење, изјавио је данас лидер Лиге социјалдемократа Ненад Чанак после потписивања Меморандума о будућности Војводине, уз оцену да се Србија налази у дубокој политичкој кризи изазваној, између осталог, централизмом и концептом "свевласти из Београда".

Чанак је рекао да девет политичких партија и организација окупљених у Војвођанском фронту, које су данас потписале Меморандум, пружају руку свим проевропским снагама у Србији и да представљају Војводину која се зазлаже да Србија буде равномерно развијена.

Оценио је да је Србија у дубокој политичкој кризи изазваној национализмом и централизмом.

''То сушење Србије и концентрисање комплетног живота у Београд доводи до тога да су огромни делови земље изложени депопулацији. Људи одлазе, најпре у веће градове, а затим у иностранство. Ми са тим морамо да се суочимо'', казао је Чанак на прес конференцији.

Додао је да је северна покрајина, као најевропскији део Србије, увек представљала оазу мисли и дела везаних за спровођење европских вредности, а пре свега, права на различитост.

''Војводина никад није била проблем Србије, већ понуђено решење и зато је била излагана сатанизацији оних који су Војводину доживљавали као опасност централистичком и националистички заснованом концепту Београдског пашалука'', рекао је Чанак.

На томе су, додао је, радили и раде разни јавни делатници наводећи као пример то што се, каже, на Универзитету у Београду бране мастер радови под насловом ''Идејне основе сепаратизма у АП Војводини“.

''Сепаратизам у Војводини нити постоји нити је постојао нити је могућ'', подвукао је Чанак.

Истакао је да потписници Меморандума настоје да потакну политички центар у Србији и размишљање о разликама у Србији и њиховом очувању као драгоцености.

''Желимо да, за разлику од садашње расподеле политичких снага на десне и десније, постоји и опција која ће, поштујући институције и законе ове земље, радити на томе да своје идеје оствари парламентарним путем'', нагласио је Чанак.

Он је додао да је рано говорити да ли ће Војвођански фронт постати и изборна коалиција.

''Ми смо се окупили јер делимо исти систем вредности, а да ли ће то бити и изборна коалиција, рано је говорити. Али, идеје које делимо су непролазне и нећемо од њих одустати'', навео је Чанак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести