Потписан споразум о изградњи кинеске фабрике у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Споразум о изградњи фабрике гума кинеске компаније "Шангдонг Линглонг" у Зрењанину потписан је данас у том граду, а церемонији је присуствовао председник Србије Александар Вучић. 
ф
Фото: Tanjug

Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор кинеске компаније Вен ВАНГ.

За изградњу погона у Зрењанину, Град је обезбедио 136 хектара земљишта, а посао у фабричким халама ће добити 1.500 радника. 

Вучић: Враћамо живот и наду у Банат

Враћамо жиовот и наду Банату, да буде богат, да Србија даље напредује, поручио је  председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изразио велико задовољство доласком кинеског инвеститора и истакао да ће, ако за 25 дана у Кини потпише и уговор о тој инвестицији са председником Кине Си Ђипингом, Зрењанин али и цео Банат моћи да се радују. 

Он је данас у Зрењанину присуствовао церемонији потписивања споразума за изградњу фабрике гума кинеске компаније, која ће уложити 950 милиона долара, а производиће више од 13 милиона гума годишње. 

Председник је подсетио да су у трци за кинеску инвестицију биле и Пољска и Чешка, али да је на крају Србија успела да привуче кинеског инвеститора.

"Борили смо се из дана у дан. Рекао сам да ће имати најповољније услове и да дођу у средњи Банат. Хоћемо да вратимо, живот, наду, да Банат буде богат", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће са том компанијом доћи и велики број добављача, компанија које сарађују са "Схандонг Линглонг-ом", а једна од њих је компанија која се бави производњом цинка, чији представник је такође присуствовао данас потписивању споразума за фабрику гума.

"Изабрали су локацију овде у Зрењанину, па ће они у Зрењанину још 500 људи да запосле", рекао је председник и указао да је реч о компанији која држи 20 одсто светске производње цинка.

Осим њих стиже и највећа грађевинска компанија у Кини, неки мисле и у свету, која има профит од 160 милијарди, што је четири пута више од БДП Србије, чији представник такође борави у Зрењанину.

"Још ми је господин Ванг обећао да још најмање три компаније долазе у Србију", закључио је председник.

Мировић: Зрењанин међу кључним индистријским центрима

“Ова инвестиција је огромна ствар за нашу земљу и АП Војводину, која ће сигурно бити велики корак у повратку Зрењанина међу кључне центре индустријског, а тиме и укупног економског развоја покрајине и Србије”, рекао је Покрајинске владе Игор Мировић.

Истакавши значај великих прихода које ће остваривати ова компанија, председник Мировић је рекао да је то добра вест за АП Војводину, којој ће припасти део пореза на добит и зараде захваљујући којима ће, како је оценио, бити настављено са реконстукцијом школа, болница, установа социјалне заштите.

Кинеска компанија за производњу аутомобилских гума "Шандонг Линглонг" планира инвестициони пројекат у Србији вредан 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра).

На званичном сајту Шангајске берзе, Србија је означена као инвестициони циљ "Шандонг Линглонга" у иностранству.

Фото: Tanjug

Та компанија у документу поднетом Шангајској берзи навела је да планира да изгради фабрику гума у Слободној трговинској зони Зрењанина.

У документу се каже да је планирано да изградња фабрике званично започне у априлу 2019. и да се одвија у три фазе, при чему би задња фаза била окончана у марту 2025. године.


Ли: Биће још кинеских инвестиција у СР

Амбасадор Кине у Србији Ли Манцанг захвалио је данас у Зрењанину председнику Србије Александру Вучићу на посвећености напретку земље, без којег, каже, не би било данашњег споразума о изградњи фабрике гума Схандонг Линглонг у Зрењанину, и поручио да ће бити још више кинеских инвестиицја у Србији. 

“Ја сам чврсто уверен да ће висе кинеских компанија да долазе да инвестирају у Србију. Будите уверени шта сам вам рекао, запамтите, доћи ће још више кинеских инвестиицја”, рекао је Манчанг и додао да ће инвестиција бити реализована захваљујући "отворености, способности, ефикасности нашег пријатеља, председника Вучића“. 


Наводи се да кинеска компанија планира да у тој фабрици у Србији годишње производи 13,62 милиона комада радијалних гума високих перформанси.

"Шандонг Линглонг" одлучио је да фабрику изгради у Србији због нижих трошкова инвестиције, градње, радне снаге и енергије у односу на друге земље у Европи.

Наводи се да пројекат тек треба да одобри кинеска државна Комисија за национални развој и реформу, као и Министарство трговине Кине и Државна администрација за размену с иностранством.

Бренд кинеске компаније "Линглонг тајер" је званични глобални партнер у сектору аутомобилских гума италијанског фудбалског клуба Јувентус.

Фото: Tanjug

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести