Потписан споразум, скоро милијарду долара за Зрењанин

ПЕКИНГ: Министар финансија Србије Синиша Мали потписао је јутрос у Пекингу оквирни споразум између Владе Србије и кинеске компаније "Шандонг Линглонг" о улагањима у Зрењанин. 
t
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Министар Мали је, у присустви председника Србије Александра Вучића, потписао споразум с председником те кинеске компаније Ванг Фенгом. 

У априлу наредне године, како је раније најављено, Зрењанин очекује почетак изградње фабрике познатог кинеског произвођача аутомобилских гума "Шандонг Линглонг", а вредност инвестиције је 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра). 

Позрављајући се с председником "Шандог Линглонга" Вангом, председник Србије истакао је да је са великком радошћу дочекао овај дан, да је срећан што је споразум потписан, јер он значи пуно за Зрењанин. 

Вучић је, уочи посете Кини, током које ће се састати и с председником Кине Си Ðипингом, рекао да ће споразум са "Шандонг Линглонгом" променити готово све у Зрењанину, али и у средњем и јужном Банату, и да је од значаја за целу Србију. 

"Имамо три споразума која су везана за Зрењанин. Нова фабрика гума, инвестиција од скоро милијарду долара, са "Шангдонг Лингдонгом", његовим кооперантом и с једном фирмом која се бави производњом цинк-оксида, инвестицијом од 85 милиона долара, која ће отворити 280 радних места. То је велика вест за Зрењанин", рекао је министар Мали по доласку у Пекинг. 

Потписивање споразума, којем су присуствовали и остали чланови српске делегације, између осталих потпредседница владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, пропратили су кинески медији. 


Вучићев поклон за Сија - средњевековни српски мач

Председник Србије Александар Вучић сутра се у Пекингу састаје са председником Кине Си Ђинпинг, а свом кинеском колеги носи специјалан поклон - реплику средњевековног српског мача, потврђено је у делегацији председника Србије.

На мачу је угравиран витешки мото „За част“.

Српски председник ће свом кинеском колеги поклонити и полицијски бодеж.


Долазак "Шандонг Линглонга" у Зрењанин значајан је јер, како је речено, постоји заинтересованост још четири кооперантске кинеске компаније да дођу у Србију. 

Кинеска компанија планира да отвори око 1. 200 радних места, а према најави председника компаније Ванга, могуће је да ће запослити и више од тога. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести