ПОТПИСАНИ УГОВОРИ за 24 заједничка научноистраживачка ПРОЈЕКТА Војводине и Републике Српске

Покрајинска влада ће ове године финансирати 24 заједничка пројекта научноистраживачких организација из АП Војводине и Републике Српске са укупно 24 милиона динара, у циљу унапређивања регионалне сарадње у погледу научних истраживања и образовања, која представља незаобилазан фактор свеобухватног развоја, институционалног повезивања, развоја међусобних односа, традиционалних веза и узајамног разумевања.
а
Фото: Покрајинска влада

Свечана промоција резултата јавног конкурса за финансирање ових пројеката и потписивање уговора за одобрене пројекте организовани су данас у Источном Сарајеву, у Административном центру Владе Републике Српске.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић рекао је да заједнички пројекти нису само политичко питање, већ и важно питање повезивања научних заједница, као и Универзитета у Новом Саду, Бањој Луци и Источном Сарајеву.

„Ова 24 пројекта су најбољи показатељ да смо јединствени управо у науци, култури и образовању, а то је стога што имамо заједничке циљеве“, казао је секретар Милошевић. Према његовим речима, да би наша научна продукција била препозната и прихваћена на ширем простору, важно је да у заједничком региону, унутар нашег националног корпуса, будемо по том питању одговорни и покажемо како видимо будућност високог образовања.„Оно је, по Хумболтовом правилу, у вези са науком, а да бисмо развили науку, морамо партнерски да подстичемо једни друге у тој мисији. То не треба да буде само на папиру, и посебно је битно да се овако срећемо, да се воде дијалози између наставника са различитих универзитета, али и између истраживача различитих генерација. Из тог разлога су у ове пројекте укључени професори, асистенти, али и студенти. Тиме показујемо како видимо нашу будућност у наредним деценијама“, истакао је проф. др Милошевић.

Фото: Покрајинска влада

Ресорни секретар је изразио уверење да ће, у годинама које долазе, бити потврђена висока репутација наших научних организација и одговорних појединаца који своју професионалну будућност и научни кредибилитет граде управо у узајамној сарадњи.Пројекти који су ове године подржани подељени су у неколико научних области, међу којима доминира медицина. Према речима секретара Милошевића, то показује колико је грађанима оба региона у фокусу здравље, јер су у питању пројекти који су обухватили реалне проблеме нашег здравства: онколошка, кардиолошка обољења, болести метаболизма и репродуктивно здравље.

„Ту су и увек актуелна истраживања из техничких наука, а посебно ме радује што је ове године акценат и на друштевним наукама, где се, у оквиру пројеката, између осталог, бавимо историјом, нашим националним идентитетом, српским језиком, људским правима. Тиме показујемо да смо се разумели у ширем спектру наших потреба, од оних за реалним привредним сектором, али и побољшањем квалитета живота грађана кроз хуманизовање наших заједница. Важно је да отворимо и нека питања која наизглед нису тржишна и профитабилна, али сведоче о томе да желимо квалитетан живот, у којем ће сваки појединац моћи да ужива у добробити науке“, нагласио је Милошевић.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске проф. др Жељко Будимир рекао је да су ово пројекти који требају и Србији и Српској, који  лоцирају проблеме у техничким, природним, друштвеним наукама, јачају српски идентитет и подижу могућност да се боље разумеју проблеми са обе стране Дрине, те да се посматрају као јединствено питање.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић нагласио је да Универзитет у Источном Сарајеву не би могао да опстане без помоћи универзитета из Србије. Додао је да се нада да ће након реализације ових пројеката резултати бити објављени у међународним часописима који су веома битни за побољшање позиције на међународним листама универзитета.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радосав Гајанин захвалио је на подршци и нагласио да је важно да из године у годину расте број пројеката које финансира Покрајинска влада.

У овом пројектном циклусу финансирано је седам пројеката из области медицинских наука, три пројекта из области техничких наука, девет пројеката из области друштвених наука, по два пројекта из области технолошких и биотехничких наука и један пројекат из области спортских наука. Укупно 12 научноистраживачких организација чији је оснивач АП Војводина реализоваће девет пројеката са Универзитетом у Бањој Луци и 15 са Универзитетом у Источном Сарајеву.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести