Повереник о Конвенцији о заштити личних података

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић поздравио је намеру Скупштине да на дневни ред 2. марта стави предлог закона којим би биле потврђене измене и допуне Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података.
1
Фото: Youtube Printscreen

Реч је, како се наводи у саопштењу које је достављено медијима, о Конвенцији 108, а предложеним изменама и допунама она се модернизује и унапређује.

Повереник подсећа да је 18.3.2019. године поднео Влади иницијативу да Србија потпише протокол о изменама и допунама Конвенције 108, а најважније новине односе се на начело пропорционалности и законитости, на транспарентности обраде, проширења категорије осетљивих података, прописивање обавезе пријављивања повреде података...

Такође, тиме се обезбеђују услови да се начела заштите података примењују на све активности обраде укључујући и националну безбедност, поштовање независности органа за заштиту података, као и јачање међународне сарадње.

Повереник каже да ће након доношења овог закона Србија да се прикључи за сада малом броју држава чланица Савета Европе које су ратификовале тај протокол.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести