Позив припадницима мањина да искористе своје бирачко право

БЕОГРАД: Србија је створила све услове за одржавање избора за националне савете националних мањина, изјавила је данас директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и позвала све припаднике националних мањина да искористе своје бирачко право и изађу на изборе 4. новембра. 
manjine
Фото: Tanjug

Пауновић сматра да је важно да се припадници националних мањина информишу о бирачким правима, о изборном процесу, о потреби уписа у посебан бирачки списак, као и о важности изборне партиципације. 

"Србија је створила све неопходне услове да се избори спроведу у складу са свим домаћим и међународним стандардима, како би припадници националних мањина могли да изаберу своје представнике у националним саветима, ради остваривања права на самоуправу у култури, образовању, обавештавању и службеној употреби језика и писма", истакла је Пауновић. 

Она је позвала припаднике националних мањина који живе у Србији да искористе своје бирачко право, изађу на изборе и изаберу чланове својих националних савета који су заказани за 4. новембар, као и да се упишу у посебан бирачки списак. 

Како је саопштила Канцеларија за људска и мањинска права, Пауновић је нагласила да без личног ангажмана припадника националних мањина у читавом процесу њихова права неће моћи да буду остварена у пуној мери, јер је за упис у бирачки списак неопходан лични захтев грађана. 

Упис се врши на посебном обрасцу који се у писаној форми подноси градској или општинској управи. 

Пауновић је подсетила да је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић расписао 17. августа изборе за чланове свих националних савета, чиме су отпочеле све неопходне предизборне радње, како би се изборни процес спровео на најбољи могући начин. 

Избори ће бити спроведени за 22 националне заједнице, од којих је 18 испунило услов за непосредне изборе (албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка). 

Избори за четири национална савета македонске, хрватске, црногорске и руске националне мањине биће обављени путем електорске скупштине. 

На недавној седници Републичке изборне комисије одређено је да је рок за подношење изборних листа 19. октобар у поноћ. 

РИК је донео и препоруку да се изборне листе подносе сваког радног дана од 9 до 18 часова, уз претходну најаву. 

Упис бирача који нису уписани у посебан бирачки списак као и промену података у посебном бирачком списку вршиће надлежне градске и општинске управе до закључења посебног бирачког списка, односно до 19. октобра. 

Од 19. октобра до 31. октобра за промене у посебном бирачком списку надлежно ће бити Министарство државне управе и локалне самоуправе. 

Увид у посебан бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства. 

Коначан број уписаних бирача биће објављен после 1. новембра, док ће званични резултати избора одржаних 4. новембра бити објављени 8. новембра. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести