Праг неће разматрати повлачење признања Косова

ПРАГ: Чешки званичници нису данас подржали предлог председника Милоша Земана да Праг повуче признање самопроглашене независности Косова, изјавио је министар спољних послова Томаш Петшичек.
ceska
Фото: pixabay.com

Он је, после састанка највиших државних званичника о координацији чешке спољне политике, рекао да су се сложили да питање признања косовске независности за сада није на дневном реду.

Ипак, како је навео Петшичек, званичници су околности признања Косова 2008. године, када је тадашња влада то одлучила, упркос противљењу Посланичког дома Парламента, оценили као проблематицне.

"Сложили смо се да разматрање питања признавања није примерено. Ситуација се није ни на који начин променила, тако да Чешка не може да промени свој став који је заузела у последњих десет година", додао је.

У заједничкој изјави после састнака, на којем је учествовао и председник Земан, односи Србије и Чешке оцењени су као пријатељски, преноси портал Лидовкy.цз

Како је саопштено на сајту ческог Министарства спољних послова, са састанка је Београду и Приштини упућен позив да побољшају узајамне односе и уклоне баријере за међусобну трговину у оквиру ЦЕФТА.

Чешки званичници су оценили и да без решавања косовског питања неће бити могуће довршити интеграцију целог региона Западног Балкана у ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести