Сутра у 10 сати седница о избору нове владе

БЕОГРАД: Председница парламента Маја Гојковић заказала је за сутра у 10 сати посебну седницу на којој ће бити бирана нова влада. Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић на тој седници представиће свој експозе и састав кабинета.
skupstina srbije, Tanjug
Фото: Tanjug

У Скупштину Србије данас је стигао Предлог одлуке о избору владе, који предвиђа да нова влада има четири потпредседника, 18 ресора и три министра без портфеља.

Чланови кабинета будуће премијерке Ане Брнабић били би: први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, затим потпредседник владе и министар унутрашњих ослова Небојша Стефановић, потпредседник владе министар трогивне, туризма и телекомуникација Расим Љајић и потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Министар финансија остаје Душан Вујовић, министар привреде је Горан Кнежевић, а миистар пољопривреде, шумарства и водопривреде је Бранислав Недимовић.

На челу новог Министарства за заштиту животне средине биће Горан Триван, а Александар Антић остаје министар рударства и енергетике.

Министарка правде је Нела Кубуровић, а Брнабићку би на месту министра државне управе и локалне самоуправе, заменио Бранко Ружић.

Министри Александар Вулин и Зоран Ђорђевић ротираће се на министарским функцијама, па ће Вулин бити министар одбране, а Ђорђевић министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Јадранка Јоксимовић, која је до сад била министарка без портфеља задужена за евроинтегације у новој влади ће бити на челу Министарства за европске интеграције.

Министар здравља остаје Златибор Лончар, Младен Шарчевић задржава ресор просвете, науке и технолошког развоја, Вања Удовичић министар омладине и спорта, а министар културе и информисања је и даље Владан Вукосављевић.

Кабинет Ане Брнабић имаће и три министра без портфеља: Славица Ђукић Дејановић, Милан Кркобабић и Ненад Поповић.

Вучић: Немам примедбе на састав владе Ане Брнабић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да влада Србије коју је предложила Ана Брнабић настави да ради добар посао и додао да није имамо примедбе, као предсесник највеће странке у земљи, на састав владе који је предложила. 

"Нисам имао никаквих примедби, а и да сам и имао, можда ништа не бих ни рекао" рекао је Вуцић новинарима на Београдском Сајму. 

Очекује да влада настави да ради добар посао: 

"Ани желим много успеха", рекао је председник Србије и подвукао да јој жели да одржи финансијцку дисциплину, што је, каже, суштина. 

Он је додао да је и раније изражаво бојазан због евентуалне регионалне нестабилности, али да, што се осталог тиче, види чист и јасан просперитет земље. 

 Вучић  је изјавио данас да није било притисака на њега због избора Александра Вулина за будућег министра одбране. 

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли је било притисака на њега приликом избора Вулина, одговорио одрично. 

"На мене нико није вршио притисак, нико, ни из једне амбасаде и владе, било који председник", рекао је Вучић. 

"Подразумева се да не може, али нико није ни покушавао. Лагао бих да изигравам хероја, као ''ја јунак, издржао сам''. Нико ме ништа није питао", додао је Вучић.

Поједини медији објавили су да САД нису задовољне решењем да Вулин води одбрану.

Ђорђевић: Нови ресор, Министарство рада - част и изазов

БЕОГРАД: Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је да му је част, али и велики изазов, што је добио понуду да у новој влади води Министарство за рад, борачка и социјална питања.

Он је, за РТС, рекао да су његово животно опредељење финансије и да ће фокус и у будуће бити на финансијама, али и на другим областима којима се бави министарство рада.

"Фокус ће бити оно што је започела претходна влада - економски јака Србија и побољшање материјалног положаја наших грађана, што је најбитније", рекао је Ђорђевић.

Вукосављевић: Бавићемо се стратешким питањима у култури

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да је за њега велика част и привилегија то што је позван у нову владу, али да је то и велика обавеза и одговорност, те да ће у наредном периоду наставити да се бави стратешким питањима у култури и медијима.

"Стање у нашој култури захтева многобројне мере, многобројне активне потезе, активну стратешку политику. У наредном периоду бавићемо се стратешким питањима када је реч о култури и медијима ", рекао је Вукосављевић новинарима у Београду.

Он каже да су у предлогу Стратегије развоја културе запажене све предности и недостатци у култури данас и да је тај документ отворен и даље за предлоге и сугестије.

"Нас очекује до краја године израда и завршетак нове медијске стратегије, то је деликатан посао", прецизирао је Вукосављевић.

Министарство, нагласио је он, чека велики посао.

Нова влада биће 15. по реду од увођења вишестраначја

Нова влада Ане Брнабић биће 15. по реду од 1990. године, када је у Србији уведен вишестраначки систем.

Влада је изабрана ако за њу гласа већина од укупног броја народних посланика.

Након избора, председник Владе и њени цланови полажу заклетву пред посланицима, циме поциње да тече њихов мандат.

Претходне две владе, формиране у августу 2016. и априлу 2014. године, водио је Александар Вучић, што га уз Мирка Марјановица и Војислава Коштуницу сврстава међу оне који су узастопно два пута били на челу Владе.

Од 2012. до 2014. године на целу Владе Србије био је лидер СПС-а Ивица Дачић, а Вучић је у тој влади био први потпредседник и, пре њене реконструкције, министар одбране.

У периоду од 2008. до 2012. године владом је руководио Мирко Цветковић, а та влада, коју је предводила ДС, једина је која је после 2000. године опстала цео мандат, односно цетири године.

Од 2004. до 2007. године Владу је у два мандата водио Војислав Коштуница, док је од 2003. до 2004. године на њеном челу био Зоран Живковиц. Он је на место првог цовека Владе дошао после убиства премијера Зорана Ђинђића, који је Владу водио у периоду од 2001. до 2003. године.

Крајем 2000. године, после петооктобарских промена, Србија добија прелазну републичку владу са социјалистом Миломиром Минићем на челу (од 2000. до 2001. године).

Када је у питању период од 1990. до 2000. године, на целу републицких влада били су Драгутин Зеленовић (1991), који је водио прву Владу после распада СФРЈ, Радоман Божовиц (1991–1993), Никола Шаиновиц (1993–1994) и Мирко Марјановић у два мандата (1994–2000).

Према Уставу и законима Србије, Влада Србије је носилац извршне власти у земљи.

Надлежности Владе су да утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте Скупштине Србије, доноси уредбе и друге опште акте ради извршавања закона, предлаже Скупштини законе и друге опште акте и даје мишљење када их поднесе други предлагач, усмерава и усклађује рад органа државне управе...

Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри.

Председник Владе води и усмерава рад владе, стара се о уједначеном политичком деловању Владе, усклађује рад чланова Владе и представља Владу.

Министри су за свој рад и за стање у областима из делокруга министарстава одговорни председнику Владе, Влади и Скупштини Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести