Предраг Ј. Марковић: Српска труба опет ће се чути с Косова

БЕОГРАД: Историчар Предраг Ј. Марковић изјавио је да је у историји било још тренутака кад су Срби напуштали Косово, па се 1912. године "опет чула српска труба са Косова", а нечему сличном треба се надати и у будућности.
predsrag j markovic
Фото: Youtube Printscreen

Ако будемо стабилна и снажна земља, као 1912. године, можемо да се надамо да ће се опет чути српска труба са Косова. Ето, томе се надам, рекао је Марковић на трибини поводом 20 година егзодуса косовских Срба.

Говорећи о претходне две деценије, Марковић је указао да су косовски Албанци прогнали не само живе, него и мртве Србе, јер нема српског гробља које није оскрнављено.

Они су гори за српске гробове него што су Немци у Другом светском рату били за јеврејске. Питао бих њихове западне спонзоре зашто им сметају мртви Срби, рекао је он.

Марковић је додао да га брине што се, кад је Косово у питању, дешавала издаја, за коју није крив само Јосип Броз Тито, него и комунистичка вођства Србије, а посебно Црне Горе, који су "Албанији обећали Косово", а када је Добрица Ћосић на то упозорио 1968 године, био је нападнут.

Друга врста издаје је да се данас олако размећемо патриотизмом, а то је идеја да не пристајемо на компромис, углавном од људи који живе на Теразијама. Лако је туђом децом бранити Косово, закључио је он.

Вршилац дужности директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић нагласио је да се данас у Приштини слави 20. годишњица протеривања и уништавања једног народа, у присуству тадашњих светских званичника, што је њихова срамота.

Ђурић је напоменуо да ни 20 година након агресије нису кажњени одговорни за ратне злочине, не само над Србима, него и над онима који нису хтели да слушају злочинце из Ослободилачке војске Косова.

Ти злочинци данас седе на најодговорнијим позицијама приштинских привремених институција и тапшу их они који су пре 20 година извршили агресију на нашу земљу, констатовао је Ђурић.

Свечаност коју су у Приштини косовске власти приредиле за Била Клинтона, Мадлен Олбрајт, Веслија Кларка и остале Ђурић је назвао "циничним балом вампира".

Он је поручио да је циљ данашње трибине да се будућим нараштајима укаже на значај борбе коју је Србија пре 20 година водила за свој народ на Косову и "чување тог будућег семена, које ће да нам помогне да у будућности исправимо неке неправде".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести