Председник општине Ковачица Милан Гарашевић: Јака енергија јужног Баната

Најзначајније инвестиције које се тренутно реализују у општини Ковачица су изградња ветропарка, вредног 150 милиона евра, којом ће се искористити енергија ветра у том делу јужног Баната, до почетка идуће године треба да се заврши гасификација вредна 1,6 милијарду динара, на којој се радови спроводе од прошле године, ради се и на другим улагањима, а председник општине Милан Гарашевић оцењује да се остварују зацртани циљеви на побољшању услова живота грађана.
р
Фото: Милорад Митровић

– Данас општина Ковачица има нов, модеран изглед, реконструисали смо шеталиште у Уздину, изградили трг и шеталиште у Црепаји и Ковачици, вашаритше у Дебељачи биће реконструисано и поред основне функције, добиће нову – каже Гарашевић. – Решили смо проблем пијаће воде у Ковачици, а посебно и пажљиво креирамо и политику помоћи родитељима од самог рођења деце, кроз њихово школовање, како основно, тако средњошколско и факултетско, суфинансирањем превоза. Даривамо све бебе с по 20.000 динара, а прваке када крећу у школске клупе даривамо анатомским ранцима и лектиром. Вртиће смо опремили и отворили ново одељење у Црепаји, тако да у том месту не постоји дете које чека на вртић.

Први човек ковачичке општине наглашава да се реализују и значајна улагање у инфраструктуру, побољшање социјалне и здравствене заштите, те да је туристичка промоција део мисије актуелне власти за стварање општине какву грађани општине Ковачица заслужују.

Најзначајнија капитална инвестиција која је остварена или се остварује је гасификација свих насеља општине

– У тренутку ступања на дужност, затекао сам бројне проблеме који су утицали на квалитет живота грађана општине Ковачица: неасфалтиране улице, проблеми с пијаћом водом и вртићи који нису били опремљени у складу с највишим стандардима само су неки од њих. Једна од највећих инвестиција је гасификација целокупне општине. Постао сам председник последње негасификоване општине у Војводини и зацртали смо гасификацију као само један од циљева – истиче Гарашевић.

Фото: Милорад Митровић

– Пуштена је у рад Фабрика воде за територију насељеног места Ковачица, што је велика инвестиција, вредна више од 80 милиона динара. Радило се и на реконструкцији водовода у Ковачици и Уздину, што је у завршној фази. Планирано је асфалтирање улица у Самошу, уређење вашаришта у Дебељачи, дечје игралиште у Ковачици. У нашој општини биће постављена ЛЕД расвета, атарски путеви у Уздину биће уређени. Каналска мрежа у Дебељачи, Црепаји, Ковачици, Падини, Уздину, Идвору биће уређена новцем које обезбеђују Покрајинска влада и општина Ковачица, а креће и комасација за катастарску општину Дебељача, од које ће сви житељи тог места имати вишеструке користи – предочава Гарашевић.

Пољопривреда је најзаступљенија делатност становника, али, чине се и напори да се створе услови за динамичнији привредни развој. Приведене су крају активности на ревидирању Стратегије одрживог развоја општине Ковачица за наредну деценију.

– У току је завршна фаза израде пројкетно-техничке документације за изградњу комплетно опремљене радне зоне на општинским парцелама. Уколико се потенцијални инвеститор одлучи за општину Ковачица, осим обезбеђеног одговарајућег простора за изградњу свог пословног објекта, ослобођен је свих општинских такси у периоду од године. У Услужном центру општине Ковачица, такође, може добити сву неопходну документацију у најкраћем могућем року, што је веома важно. Већ увелико се у Ковачици ради на изградњи ветропарка, и то је једна од великих страних инвестиција која је упослила велики број наших радника стручних за извођење грађевинских радова – каже Гарашевић.

Први човек ковачичке општине истиче добру сарадњу локалне самоуправе с покрајинским и републичким институцијама, која у великој мери убрзава решавање потреба и проблема становника општине Ковачица.

Фото: Туристичка организација општине Ковачица

Национална шароликост и богата културна баштина

Општина Ковачица је прави пример Европе у малом. Ту сложно живе и раде припадници различитих националности, међу којима су најбројнији Срби, Словаци, Мађари и Румуни, па су у тој средини у равноправној употреби четири језика и писма! Национална шароликост, толеранција и мултикултуралност вредности су које красе ту средину.

– Захваљујући вишенационалном саставу становништва и мултикултуралности, највећа вредност Ковачице је богата културна баштина. Такмичење и конкуренција у стваралаштву су пожељни и увек добри јер онда благо настаје и стално се увећава. У нашој општини може се видети дивна слика како у стварности изгледа складан живот у вишенационалној заједници – наглашава председник ковачичке општине Милан Гарашевић.     

Фото: Туристичка организација општине Ковачица

Сви по нечему чувени

У општини Ковачица, по последњем попису из 2011. године, било је 25.274 становника у осам насеља. Најбројнији су Словаци – 41,8 одсто, затим Срби – 33,2, Мађари – око десет, и Румуни – 6,1 одсто, а остало су припадници других националности. Свако село је по нечем познато. Тако је Црепаја чувена по Фијакеријади, Дебељача је одавно на гласу по вашарима, Ковачицу су прославили сликари наиве, Идвор је светски познат као родно место научника Михајла Пупина, Падина, Уздин, Самош и Путниково такође имају своје вредности којима се поносе.

Престоница сликарске наиве

Ковачица се претходних деценија уздигла у метрополу и престоницу сликарске наиве, што је значајан покретач туризма па се, по Гарашевићевим речима, чине додатни напори да се вредности јединственог уметничког стваралаштва које осликавају самоуки сликари Ковачице, Падине и Уздина још више афирмишу и буду у функцији туристичке понуде. Чињеница је да Галерију наивне уметности Ковачице и атељее овдашњих уметника годишње посети око 20.000 људи, не само из наше земље него из свих крајева света.

– Ковачицу су широм света прославили стваралаштво Зузане Халупове, Мартина Јонаша и других уметника из наше средине. Галерија наивне уметности Ковачице има сарадњу и са страним амбасадама па ће Ковачичани и њихови гости наредних дана бити у прилици да виде и малезијску наивну уметност, али ће и Београђани моћи да виде нашу поставку у Палати „Србија”. Осим тога, укључили смо и наше мале уметнике, ђаке Основне школе „Млада поколења”, у уметничке стваралачке радионице, да се упознају са стваралаштвом наиве и исказују свој таленат.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести