Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић: Све више смо градилиште

Најважније инвестиције у општини Жабаљ у овој години су изградња кружног тока, затим фискултурна сала у Госпођинцима са спортским теренима, али и завршетак реконструкције јавне расвете.
opstina Zabalj Cedomir Bozic
Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић каже за „Дневник“ да је кружни ток завршен, а сада се ради деоница пута према Зрењанину коју финансира Влада Србије.

" Салу у Госпођинцима, вредну 20 милиона динара, финансирала је Управа за капитална улагања у, док је јавна расвета урађена кроз јавно-приватно партнерство, те је буyет од 720 милиона динара довољан за развој и улагања у општину", каже Божић, и додаје да су имали и велику помоћ од Покрајине и Владе Републике Србије, које су им кроз разне конкурсе у овој години помогле у пројектима вредним 23 милиона динара.


За годину дана запослено 500 људи

Општина има 3.000 незапослених, с тенденцијом даљег смањивања њиховог броја.

"Значајно смо смањили број незапослених, о чему говори податак да је за мање од годину запослено више од 500 лица, што је наш велики успех", сматра Божић.


У тој општини, осим у спорт, улаже се и у културу, а пре два дана уручени су и уговори о финансирању и суфинансирању пројеката из области културе и уметности вредни 720.000 динара.

Имамо велику помоћ од Покрајине и Владе Републике Србије, које су нам кроз разне конкурсе у овој години помогле у пројектима вредним 23 милиона динара

Општина Жабаљ је међу првима у Србији потписала уговор о јавно-приватном партнерству на основу којег је и замењена стара улична расвета савременом ЛЕД расветом.

"Грађани су задовољни, а постигли смо и значајне уштеде тим пројектом који је реализовала фирма „ЕНЕФ Енергетска ефикасност“, која сада и одржава јавну расвету ", каже Божић, и додаје да нове ЛЕД сијалице, осим што смањују рачуне за струју, смањују и трошкове одржавања.

Целокупне трошкове инвестирања од 1,35 милион евра, без ПДВ-а, обезбедио је приватни партнер.

" Деци је омогућен бесплатан превоз од другог полугодишта ове године и настављамо то и у наредној години, а око 200 ђака свакодневно путује, те смо тиме помогли много породица и решили проблем месечних карата, што за домаћинство с двоје деце није мала ставка, већ им то умањује трошкове осам-девет хиљада динара ", каже Божић.

Свака среда је Дан отворених врата, када председник општине прима суграђане, који најчешће говоре о социјалним проблемима.

Фото: Dnevnik.rs

" Становништво се претежно бави пољопривредом, и то ратарством и повртарством ", каже председник општине, и додаје да је у току и изградња силоса у Чуругу који ће бити капацитета око 42.000 тона.

Жабаљ је познат и по органској производњи млека, с обзиром на то да на територији општине послује пословни систем „Глобал сид“ који поседује највећу фарму музних крава. У наредној години тај пословни систем започиње изградњу производних капацитета за органска јаја и органско пилиће месо.

У овом тренутку се гради фабрика за конзервирање краставаца немачког инвеститора, која ће упослити око 300 радника.


„Дневник“ је најчитанији штампани медиј у општини Жабаљ

По речима председника општине Жабаљ Чедомира Божића, „Дневник“ је најчитанији штампани медиј у тој општини.

" По свим истраживањима, „Дневник“ је убедљиво најчитанији, а најслушанији је локални радио. Култура читања „Дневника“ има дугу традицију код нас", напомиње Божић, и додаје да о томе колико је мештанима битна информисаност говори и податак да је сајт општине за годину дана посећен 430.000 пута.


" Пољопривредницима помажемо кроз уређење каналске мреже, чишћењем дивљих депонија, подизањем ветрозаштитних појасева, али уређењем и атарских путева, а пошто имамо 4.500 хектара државне земље у закупу, тај новац се даље улаже у пољопривреду", каже Божић.

Из буџета Општине Жабаљ издвајају се значајне своте за адаптацију и реконструкцију школских објеката, као и за финансирање текућих трошкова.

Фото: Dnevnik.rs

"Планови за следећу годину су реконструкција улица у насељима кроз модел јавно-приватног партнерства, изградња кеја на старој Тиси у Чуругу и уређење приобаља. Планирамо и наставак изградње канализационе мреже у Жабљу и Ђурђеву, као и комплетну реконструкцију водоводне мреже до 2020. године ", рекао је Божић.

Маша Стакић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Жабаљ. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести