ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДАНАС И СУТРА У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ Вучић с Макроном о јачању сарадње

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у званичној посети Француској, где ће с француским председником Емануелом Макроном разговарати о стратешким правцима за унапређење сарадње са Француском. Вучић ће се састати с Макроном данас, првог дана посете, а након сусрета, председник ће присуствовати свечаној вечери коју у његову част у Јелисејској палати приређује председник Макрон, најавила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.
a
Фото: youtube screenshot / Dosta je bilo (DJB)

Током посете, Вучић ће имати и одвојене састанке са председником Сената Француске Жераром Ларшеом и министром одбране Себастијеном Лекорнуом. Председник Србије ће током посете присуствовати и састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - МЕДЕФ Интернатионал и представницима француских компанија заинтересованих за улагање у Србију, наведено је у саопштењу.

Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавноправне норме, посебно обавезу формирања Заједнице српских општина – најавио је Вучић

Председник Вучић, који се до сада састајао и разговарао са Макроном готово 20 пута, а само у последњих пола године четири пута, најавио је да ће током посете бити 14 тема, међу њима и јачање билатералне сарадње, питање Косова и Метохије, Сребренице, затим Експо2027, наменска индустрија, нуклеарна енергија, ИТ сектор, и три теме везане за развој вештачке интелигенције. „Са председником Макроном до сада сам имао готово 20 разговора, 19 мислим. Овај ће бити најважнији, биће стратешки, мислим да су се и Французи за то припремили и ми се припремамо”, рекао је Вучић. “Спремили смо се за све различите теме”, рекао је председник и најавио да ће једна од тема бити наменска индустрија и сарадња наших наменских индустрија. „Наша војна индустрија ће ове године да произведе исто или нешто више граната и ракета, него једна Француска, у калибру од 122 до 155 милиметара. Само да знате да имамо своју снагу, да имамо своје капацитете, само што то морамо да утростручимо и учетворостростручимо”, додао је Вучић. Подсећајући на чињеницу да ће Србија до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него данас и да је једини начин да се тај проблем реши - изградња нуклеарних електрана, председник је нагласио да ће управо то бити једна од важнијих тема разговора са Макроном. „Француска је највећа европска нуклеарна енергетска сила. Она 70 одсто струје добије из нуклеарне енергије. Желим да знате да ћемо до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него данас. Шта год радили, како год радили, никакву шансу немамо, ако брзо не кренемо у решавање тог проблема. А решавање тог проблема је једино могуће изградњом великих и малих нуклеарки”, рекао је Вучић.


„Фигаро”: Подршка европским интеграцијама Србије

Француски лист „Фигаро” у тексту под насловом „Макрон ће примити српског председника у Јелисејској палати у понедељак”, пише да ће Макрон и Вучић у понедељак у Јелисејској палати разговарати о ЕУ интеграцијама Србије и односима Београда и Приштине. Позивајући се на саопштење Јелисејске палате, Фигаро наводи да ће Макрон том приликом „поново потврдити приврженост и пуну подршку европским интеграцијама Србије” и “да нормализација односа са Косовом чини саставни део процеса придруживања ЕУ”.


Један од најзначајнијих сусрета двојице државника био је у Београду у јулу 2019. године. Била је то прва посета једног француског председника Србији након пуних 18 година и доласка председника Жака Ширака у Београд

Вучић је најавио да ће се у Француској разговарати и о наменској индустрији, куповини 12 нових француских војних авиона „Рафал” и друге опреме. “Захваљујући француским радарима, могли смо да видимо шпијунски дрон и тек тада да подигнемо наше ловце. Пошто смо опредељени да купимо нове апарате, то би значајно допринело даљем увећању наших оперативних борбених способности“, рекао је Вучић. У Француској ће се, како је рекао, разговарати и о ИТ сектору, развоју вештачке интелигенције, гејминг индустрији, аутомобилима и производњи батерија, иновацијама, стартаповима и изградњи и управљању постројењима за пречишћавање отпадних вода.  Један од најзначајнијих сусрета двојице државника био је у Београду у јулу 2019. године. Била је то прва посета једног француског председника Србији након пуних 18 година и доласка председника Жака Ширака у Београд. „То је дуго, предуго”, констатовао је Макрон тада, када је одржао и говор на српском, поручивши да Француска никада неће заборавити жртву коју је у Првом светском рату поднео српски народ и нагласио да Француска воли Србију, онако како је Србија волела њу.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести