Председник Србије са лекарима и медицинским сестрама из ковид болница

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић приредио је данас пријем за медицинске раднике, лекаре и медицинске сестре који су били ангажовани у ковид болницама.
Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са медицинарима ковид болница
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са медицинарима ковид болница

Пријем је организован у знак захвалности медицинским радницима за допринос и резултате у борби са епидемијом вируса корона у Србији.

Догађају у Палати Србија присуствују и министар здравља Златибор Лончар, чланови Кризног штаба за сузбијање епидемије ковида-19 епидемиолог Предраг Кон и директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/ДР Горан Стевановић

Пријему, који је почео извођењем химне "Боже правде", присуствују и директор КЦС Милика Ашанин, директор КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Владимир Ђукић, директор КЦ Ниш Зоран Радовановић и представници осталих ковид болница у Србији.

Стевановић: Здравствени радници урадили велики посао

БЕОГРАД: Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић захвалио је свима који су се укључили у рад ковид болница, и свима који су током борбе са вирусом корона пружили подршку медицинским радницима.

"Да се прилагодимо новим исловима рада, да имамо капацитета, да допремимо нову опрему, да радимо што најбоље знамо - да лечимо болеснике", рекао је Стевановић.

Било је, каже, тешко када је требало да се пређе на нови систем рада, да се болнице које су навикле да раде озбиљну хирургију, лече озбиљне туморе, пребаце и да се боре против "обичног" вируса, толико "обичног" да је, како истиче, преокренуо цео свет.

"Свако је имао тренутак када је мислило да је најтеже, али је свакако свима најтеже када смо губили битке за животе сваког појединачног болесника", рекао је Стевановић.

Он је навео да се очекивало да инфектолошка служба буде она која ће примити први удар и помоћи здравственом систему и захвалио свима који су помогли да се инфектолошка служба припреми за оно што најбоље зна - да лечи болеснике.

"Говорим у име свих инфектолога, да никада инфектолошка служба као до сад није имала овакву подршку", рекао је Стевановић.

"Сви заједно смо успели да стигнемо овде где смо сад. Урадили смо изузетно велики посао, спречили смо неконтролисано ширење инфекције",указао је директор Инфективне клинике.

Кон: Армија медицинских радника заслужила признање

БЕОГРАД: Члан кризног штаба Србије за борбу против корона вируса епидемиолог др Предраг Кон изразио је уверење да медицински радници осећају почаст која им је одата данашњим пријемом код председника Александра Вучића.

"Јако је добро да смо се сви окупили на једном месту. Овде су само представници, а иза тога је армија људи која је заиста својски одрадила посао током епидемије корона вируса и треба им одати признање", рекао је Кон.

Он је навео да је сигуран да епидемиолошка ситуација у Врању и Лесковцу неће утицати на општу ситуацију у Србији.

Према његовим речима, сигурно је да је у та два града било пропуста јер другачије није могло да се деси да корона вирус уђе у предузећа, али је истакао да је ситуација сада под озбиљном контролом".

"Сада је битно да се позитивни изолују и да се прате контакти, што се већ ради", рекао је Кон.

Оценио је да ће се нови случајеви обољевања за десетак дана јављати само спорадично и истакао да је суштина у томе да је ризик од заражавања драстично пао.

"То значи да можемо да се мало и опустимо, али не значи да не треба да водимо рачуна с ким смо у контакту и да не треба да и даље поштујемо мере и да носимо маске у затвореном простору, поготово у саобраћају, што се посебно односи на старије", закључио је Кон.

Вучић: Заувек остајете јунаци наше отаџбине

Председник  Александар Вучић приредио је данас пријем за лекаре и медицинске сестре из целе Србије који су били ангажовани у ковид болницама, захвалио им на свему што су учинили током борбе против Ковида 19 и на сваком спасеном животу, и поручио им да ће заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине.

“У почетку су сви аплаудирали, данас многи преиспитују различите ствари, али шта год ко покушао да уради - ви ћете заувек остати јунаци наше земље и хероји отаџбине”, рекао је Вучић.

Сви они су се, каже, борили и радили нешто што нико други није могао.

“То су били дани ваших мука, али дани који ће остати запамћени у историји као дани славе и ваших подвига.Ми смо своје родитеље и децу дали вама у руке, и више веровали вама него себи”, рекао је Вучић.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић захвалио је свима који су се укључили у рад ковид болница, и свима који су пружили подршку медицинским радницима.

“Да се прилагодимо новим исловима рада, да имамо капацитета, да допремимо нову опрему, да радимо што најбоље знамо - да лечимо болеснике”, рекао је Стевановић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са медицинарима ковид болница

Учинићемо све да медицински радници буду задовољнији

„Дали сте нам наду и будућност, а сада је питање шта можемо ми вама да дамо, осим дивљења, захвалности и аплауза", казао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће држава и наше друштво на то питање дати одговор који су заслужили, а то ће бити много бољи услови рада, веће плате и сигурност.

"Када то урадимо, још нећемо моћи да кажемо да не дугујемо више ништа, али ћемо моћи рећи да смо дуг бар мало смањили", нагласио је он.

Вучић је најавио да ће држава учинити да омогући до краја године, поред 10 одсто ванредног повећања плата, још једно повећање, да медицински радници буду задовољнији и да не маштају и не чезну за одласком у иностранство.

„И тих 10 одсто колико смо ванредно повећали плате је тек почетак. Пре краја ове године урадићемо још да будете задвољнији и да не маштате и не чезнете за одлазаском у иностранство“, рекао је Вучић,

„Каже се да је спасити један живот исто као и спасити човечанство, а ви сте спасили читаве светове. Захваљујући вама, ми имамо будућност и овом земљом ходају и ходаће људи. Родитељи имају прилику да имају децу, а деца да имају родитеље. Можемо поново да пунимо школе, а не болнице, да радимо оно што знамо, да се правимо важни и смејемо свакој прошлој невољи. Важно је да је прошла", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је у претходном периоду много тога урађено у нашем здравству, али да још није учињено довољно, те да ће морати да се ради и улаже још више новца.

Рекао је да су епидемиолози, на питање да ли могу да се укину мере, волели да оне трају још бар месец дана да би се осигурали, те додао да је неопходно да се зарађује и бори за опоравак провреде да бисмо могли да градимо нове болнице и дамо веће плате.

Захвалио се и хигијеничарима у болницама, који су, како је казао, у најтежим условима ризиковали животе, али чистили и чували наше болнице од инфекција и зараза.

„Хвала свима и вама што нисте бринули о себи, већ што сте бринули и нама. То је ретка особина дивних и великих људи”, поручио је он.

Вучић је казао да је његова мала примедба и савет да се не окрећу и не осврћу на оне који ће нешто да добаце, јер не знају колико је медицинском особљу било тешко, с чиме су се суочили, као и да је добро што су све то урадили, како би они могли да се осврћу и добацују.

“Вас јунаке нашег доба нико не може да победи и заборави”, подвукао је он.

Најавио је да ће, како му неки не би пребацили да то чини због избора, сачекати Видовдан и онда један део медицинског особља одликовати највишим знамењем државе.

“Хоћу да видите колико поштовање држава придаје вашем раду, вашој љубави према нашем народу и Србији. Бескрајно хвала, поносан сам што смо могли мало да вам помогнемо , а ви јунаци нашег доба уживајте у слави”, закључио је он.


Највише у региону тестирамо, други мање, па имају боље цифре

Председник Вучић изјавио је данас да Србија највише у региону тестира на корона вирус и да зато цифре показују да има највише заражених.

"Ми смо тестирали јуче 7.000 људи, како мислите да неко у окружењу има више заражених кад тестирају до 1.000 људи, а нико није седам пута мањи од нас?", запитао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да највеће земље у окружењу тестирају до 1.000 људи, а да мање земље не тестирају уопште.

"Ми можемо сутра да прекинемо и тестирамо 300 људи дневно, имаћемо пет, шест, два, три заражена", рекао је Вучић и додао да то нема смисла.

"Они који су тестирали пропориционално броју становника по три пута мање него ми, имају по два, три пута више мртвих, пропорционално", рекао је Вучић.

Он је истакао и да Србија неће крити смртне случајеве од короне, јер је то једини поштен и нормалан приступ.

"То да се играте да бисте сачували туристичку сезону, па да кажете да нема заражених, то може свако", рекао је Вучић.

Одговарајући на критике да је Србија најгоре прошла у епидемији, Вучић каже да је поносан на медицинске раднике.

"Поносан сам на све сто су радили доктори у Кризном штабу, Предраг Кон, Несторовић, Стевановић, Верица Јовановић, Ивана Милошевић, Дарија Кисић Тепавчевић, директор КБЦ Земун Драгош Стојановић, директор КБЦ Звездара Петар Сворцан, директор КБЦ Драгиша Мишовић Влада Ђукић, као и лекари из Клиничког центра у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу", рекао је Вучић.

"Ми се лако обрачунавамо са сопственим јунацима, јер нам несто није по вољи...Није случајност да постоји пословица код нас ''Ништа краће од захвалности не траје''", додао је он.

Како каже, чим се некоме учини да је прошла опасност, говоре о томе да Србија има највећи број заражених.

Он каже да има много оних који "кибицују" и добацују од оних који напорно раде и који својим трудом и вољом и посвећеним радом покушавају нешто да остваре.

"Када радите, то је много теже, слава и част припадају онима који се боре и раде, а не онима који добацују. Зато ћу увек бити на страни лекара који су се борили за животе него оних који нису ништа радили", рекао је Вучић.


Сви они су се, каже, борили и радили нешто што нико други није могао.

“То су били дани ваших мука, али дани који ће остати запамћени у историји као дани славе и ваших подвига.Ми смо своје родитеље и децу дали вама у руке, и више веровали вама него себи”, рекао је Вучић.

Подсетио се ноћи када је свог сина довео у болницу, јер је био заражен Ковидом 19.

“Када остављате оно што вам је највредније и дајете у руке ономе коме више веурјете него себи. И то што ви не спавате ноћима, али знате да неки други људи, бољи и способнији од вас, брину и чувају ваше дете и да ће дати све од себе да жив и здрав изађе из болнице”, рекао је председник.

Додао је да зна колико су се сви борили, јер се и сам трудио да позове или посети лекаре, медицинско особље, како би показао колико је свима стало да сачувамо све наше људе.

“Гледао сам труд наших експерата, који су неретко били предмет негативне кампање, али поручујем вам, свима, од Предрага Кона до Горана Стевановић, од Милике Ашанина до Дарије Кисић Тепавчевић, имајте на уму једно - није критичар, кибицер, онај који добацује било када у нечему у праву, увек је у праву онај ко је у у арена, ко се бори, ко је умрљан зноју и крвљу и који се бори и изнова се поџе и ради све што зна и уме за своју земљу и народ”, поручио је предсеник.

Те парафразиране речи председника САД Рузвелта су, каже, потпуна истина, јер смо сви могли да рачунамо на наше медицинаре, на њихову борбу, посвећност и снагу.

“А, то што смо знали да са стране нешто добацимо, добро је да нас нисте слушали”, приметио је Вучић.

Цитирао је и Винстона Черчила - да никада толико много нас није дуговало толико много захвалност тако малом броју људи.

“Та реченица све говори колико вам дугујемо. Никада нисмо толико били упућени на неког. Ви, којих увек фали и нема их довољно, успели сте да будете више него довољни за своју земљу и народ”, рекао је Вучић.

Како је рекао - каже се да спашен живот исто што и спашено човечанство, а ако је то тачно - онда су наши здравствени радници спасили читаве светове.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести