ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У КИНИ Потписивање уговора за изградњу ауто-путева у Војводини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да је напредак Србије у последњих 10 година делимично везан и за иницијативу „Појас и пут„ и да Србија схвата да се економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности у великој мери селе у Азију.
а
Фото: buducnostsrbijeav

Одговарајући на питање новинара колико је та иницијатива допринела развоју Србије, Вучић је у Пекингу, где присуствује самиту иницијативе „Појас и пут”  рекао да ми у Србији не примећујемо како се развијају ствари у том делу света који, како је рекао, третирамо на погрешан начин.

- Не разумемо да се новац и инвестиције у великој мери селе на азијски континент. И даље је Европа место најбоље место за живот, али економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности се у великој мери селе у Азију. Морамо да разумемо ситуацију у свету да не бисмо пропали, као што смо пропали падом Берлинског зида, јер нисмо разумели шта се дешава у нашем комшилуку- поручио је Вучић.

Оценио је да је сада и велика борба око Африке, где имате четири или пет великих играча.

Фото: buducnostsrbijeav

- Кина и САД као главни, а ту је због традиције наравно француски утицај и још неких европских земаља, као и руски и турски утицај. То је пет сила које се боре за политички, привредни и сваки други утицај у Африци, јер свет се полако шири и као и раст. Некад је БДП Европе био 20 одсто светског БДП, па 17, па ће бити 10, па седам и тако даље. Тачно видите како се ствари померају ка Азији. То је од огромног значаја за нас”, казао је Вучић.

Говорећи о самиту „Појас и пут” Вучић је истакао важност присуства многобројних светских земаља.

„Од Русије која постаје све већи партнер. Размена Кине и Русије досеже 170 милијарди долара, а само у последњој години увећала се за 35 одсто. Поред руског председника, имате и две европске земље, тројицу председника из Јужне Америке, имате више представника из Африке. Премијера Египта, уместо председника Сисија, председника Етиопије, то је опет 120 милиона људи, затим Пакистан, као најближа земља, Лаос, Шри Ланка”, набројао је Вучић. Истакао је да су из сваког светског региона пажљиво изабране земље, а да је ту и Антонио Гутереш, јер је то једна велика светска а не локална иницијатива.

Фото: buducnostsrbijeav

На питање да ли Србија разуме светске токове, Вучић је одговорио да је на људима да виде да ли то разумемо или не.

- Имали смо бројне проблеме, од фискалне консолидације, опоравили смо привреду, повећали девизне резерве за 12 милијарди, пензије су скоро дупло веће, са 202 евра на 390 просечна. Плате са 320 евра на 820 евра сада у децембру. Онда нека људи процењују да ли добро радимо. При томе у немогућим условима чувате мир, од мигрантске кризе, короне, рата у Украјини, Изреел-Палестина, пре тога поплаве, фискална консолидација- навео је Вучић. Како је рекао, само што нам још метеорити нису падали у последњих осам година, а ми смо сваке године повећавали животни стандард. „Ја мисллим да су то велике ствари и да људи то виде и да су задовољни својом владом и државом”, закључио је Вучић.

Вучић је најавио билатерални сусрет са Си Ђинпингом, као и пре тога вишесатни састанак са Ван Ху Нингом, који је на челу Националног савета које је најважније политичко тело, које саветује кинеско руководство.


Политичка подршка

Вучић је подсетио је и на политчку подршку Кине територијалном интегритету Србије. „Она је у Кини подразумевајућа, као што је подразумевајућа и наша подршка политици једне Кине. Код нас се то не доводи у питање без обзира на различите ставове западног света„, рекао је Вучић. Истакао је да се даље унапређују односи са Кином, те да је Кина задовољна јер зна да је Србија независна земља и што без обзира на бројне притиске са којима се суочавала није одрицала пријатељства са Кином.


„То је најзначајнијиј политички мислилац савремене Кине”, рекао је председник Србије. Додао је да је, ипак, изузетна част и привилегија што ће имати билатерални састанак са Сијем. Председник Србије изјавио је данас да су политички односи Србије и Кине изузетни, наводећи да је Србија у последњих 10 година увећала свој извоз у ту земљу 185 пута, а да су две кинеске компаније у Србији највећи извозници.

Председник Вучић изјавио је у Пекингу да ће данас бити потписан споразум о слободној трговини са Кином, у присуству председника Си Ђинпинга, који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране и најавио да ће тај споразум ступити на снагу до маја или јуна. Како је рекао, многи људи не желе да виде Србију да на овакав начин унапређује односе са Кином са којом трговинска размена прелази шест милијарди долара, док је извоз у ту земљу увећан за 185 пута и прелази 1,2 милијарде долара.


Говорећи о политичким односима са Кином, Вучић је рекао да су они изузетни, захваљујући председнику Си Ђинпингу, који је одржао своје обећање

„Ово је сувише важна ствар о којој ћемо причати у наредних седам, осам, девет месеци, а када ступи на снагу моћи ћемо да меримо резултате”, рекао је Вучић.

Говорећи о политичким односима са Кином, рекао је да су они изузетни, захваљујући председнику Си Ђинпингу, који је одржао своје обећање, рекао је Вучић. „Нама Железара у Смедереву постоји само захваљујући томе што смо ми договорили са председником Сијем, односно оно што је он учинио због тога шмо смо га ми молили да то направи. Нико није хтео да је узме, крварили смо 11-12 милиона евра на месечном нивоу. То Србија није могла да издржи, од тада немамо никаквих проблема и данас је то највећи извозник уз Зи Ђин”, рекао је Вучић.          

Е. Д.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести