ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЕТИО РУСКИ ДОМ Србија је сувише јака да би могли да је руше коментарима

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Руски дом у Београду.
1
Фото: Printscreen/PinkRTv

Председника Вучића дочекали су директор Руског дома Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко. Вучићу ће у Руском дому бити уручена књига, чланска карта библиотеке и слика.

- Републици Српској јесам честитао али славље нисам организовао - рекао је Вучић додавши да никад у историји Србија није толико помагала Српску као сада.

Вучић je добио је данас чланску карту библиотеке у Руском дому у Београду. Вучића су директор Руског дома Јевгениј Баранов и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко упознали са историјатом Руског дома у Београду и том приликом је истакнуто да је оснивање Руског дома подржао Александар Први Карађорђевић 1933. године. Како је речено, библиотека Руског дома има 75.000 књига. Истакнуто је да Александар Први Карађорђевић није био у земљи када је отворен Руски дом, али да су били његова жена и цела родбина, као и да је отварање било по његовом наређењу.

Односи Србије и Русије су врло добри, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић прилико посете Руском дому у Београду.  Истакао је да је Србија независна и суверена земља и да није протекторат, ни Русије, ни Британије, ни Америке, ни Немачке, нити било кога другог.

"Србија се дичи својом самосталношћу и зато јесам разочаран изјавом британског министра спољних послова Камерона да је Србија протекторат Русије, као и причама о томе да ћемо ми да будемо ти који дестабилизују регион", казао је он.

Вучић је нагласио да му се чини да многи други управо на томе раде, "здушно и свесрдно уз помоћ управо оних фактора који нам деле лекције свакодневно".

"Али добро, шта да радите. Очигледно да многима сметате када желите да имате своју политику и када та политика није послушничка. Ми ћемо наставити да имамо своју самосталну и независну политику, па и по питању Руске Федерације и по питању многих других", нагласио је Вућић.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не брине о томе како ће други да тумаче његову посету Руском дому и истакао да је Србија сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше коментарима. Он је рекао да је због обавеза неколико пута отказивао посету Руском дому, а која је требало и раније да се деси.

"Зар мислите да треба да бринем о сваком коментару. Србија је сувише јака да би неки злобни људи могли да је руше коментарима. Пријатељство два народа не може да се ставља по страни када је тешко. Драго ми је што Србија свој образ није погазила. Поносим се тиме", рекао је Вучић на питање новинара шта мисли како ће његова посета Руском дому да се тумачи. Он је подсетио да је два пута победио на председничким изборима уз велики број кандидата, али и као носилац листе после 12 година на власти.

"Важна је суштина моје политике. Највише ме сада занима Експо27", рекао је Вучић и додао да је срећан што је у Руском дому. Истовремено он је захвалио на топлом дочеку и истакао да је руска култура у самом светском врху. "Волим Достојевског највише на свету, васпитаван сам на њему. Наше је да поштујемо руске пријатеље и трудимо се да у свим друштвеним областима градимо добре односе", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести