Вучић са Могеринијевом: Питање КиМ најважније

БЕОГРАД: Спремни смо да проведемо бројне препоруке Европске комисије, изјавио је вечерас председник Александар Вучић на прес конференцији с Федериком Могерини, али је истакао да је питање Косова најважније питање због којег је веома забринут.
vucic mogerini
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Уверен је, ипак, како је истакао, да уз подршку високе представнице ЕУ Федерике Могерини све тешкоће, опасности и препреке које се налазе на нашем путу можемо да избегнемо.

Председник Србије је рекао да је задовољан позитивним Извештајем ЕК о напретку Србије, који је претежним делом позитиван и у којем је препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству ЕУ.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је задовољан напорима које је Србија предузела пре свега у економској сфери, као и постигнутим успесима.

Указао је да не мора да наглашсава колики је значај односа са ЕУ, подсећајући да 68 одсто укупне трговинске размене иде ка ЕУ, а када се додају и земље региона које се налазе на евроспком путу онда то чини 90 одсто.

„То недвосмислено говори о најнажнијем животном и рационалном делу којим обезбеђујемо будућност своје деце и народу“, објаснио је он.

Вучић је пренео да је са Могерини разговарао и о поглављима где је постигнут мањи напредак, као и о онима где по мишљењу Европске комисије није било напретка.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

„Нисмо се у свему усагласили, али смо спремни да се посебно посветимо унапређењу дела који се односи на владавину права. Спремни смо да чујемо, саслушамо и проведемо бројне препоруке ЕК по том питању. Сматрамо да тиме радимо добар посао за нашу земљу, правећи бољи правни амбијент, правну сигурност што је добро за привлачење инвеститора“, рекао је он. 

Вучић је указао да је разговарано и о регионалној стабилности, а наравно и о Косову ио Метохији.

„Када дођете до тог питања свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре многе земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могерини на њеном освећеном раду, њеном тиму, госпођи Ајхорст такође, што смо могли увек бар да покушамо да решимо проблеме са Приштином“, рекао је он.

Вучић је нагласио да је то најважније питање, због којег је веома забринут, и изразио наду да уз подршку Могерини и многих других можемо да избегнемо тешкоће и опасности, препреке које се налазе на нашем путу.

„Чини ми се и мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и осталима, што није увек случај када смо ми у питању, и то разлог што имате поштовање код грађана Србије“, поручио је он Могерини.

Изразио је наду да ћемо ову прилику, као и Самит у Софији искористити као додатни подстрек не само за напредак ка ЕУ, него и за уређење земље, за политички, економски и напредак у владавини права.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Могерини: Све спровести, Вучић: Само ЗСО није спроведено

Бриселски споразуми морају у потпуности да се испуне, и ЗСО и сви други елементи споразума, рекла је у Београду шефица европске дипломатије Федерика Могерини, а њен домаћин председник Александар Вучић узвратио да је ЗСО једина неиспуњена обавеза из Бриселског споразума.

"Морамо да радимо тако да кад нешто почнемо то и завршимо, а ту спада и оснивање ЗСО, али уверена сам да тако треба да спроведемо и све друге елементе Бриселског споразума, односно требало је и раније да се десе. Поздрављам почетак израде статута ЗСО који, истина, касни извесно време, али пратићу и додатно ћу радити како бисмо обезбедили даље кораке", рекла је Могерини. 

Она је тако одговорила на питање шта тачно ЕУ подразумева под потпуном применом Бриселских споразума.

Председник Вучић реаговао је, иако је питање било упућено Могерини, како би још једном указао да није сагласан са таквим балансираним приступом и позивањем обе стране на испуњење обавеза, јер, како је истакао, једино што није испуњено је формирање ЗСО, а то је обавеза Приштине. 

"Остајем при ономе што сам више пута рекао, а то сам рекао и Федерики Могерини, да не мислите да сам нем кад дођу високи званичници ЕУ - сигуран сам да Албанци никада неће испунити обавезе из Бриселског споразума и никада им то није била намера", рекао је Вучић.

А подвукао је да нема "још неких обавеза, поред Заједнице српских општина, које нису испуњене".

"То је једина", нагласио је председник Србије.

Вучић је указао да споразум о енергетици није договорен Бриселским споразумом, већ је речено да ће се о њему разговарати, а све остало што је било - Београд је испунио. 

"Учешће на локалним изборима, чак и на парламентарним, стварање регионалне полиције, уклањање цивилне заштите, правосудни систем... све што је требало, а било је теже од ЗСО, спорведено је у дело од прве до последње тачке споразума", рекао је Вучић.

Поновио је да се на ЗСО односи шест од 15 тачака споразума, односно 40 одсто, а да то није ни дирнуто.

"Данас је тачно пет година од како је потписан споразум, а ми смо увек спремни за разговоре", рекао је Вучић.

Могерини је иначе још рекла да дијалог који модерира у Бриселу не значи само позивање две стране да размене ставове и покушају да се договоре. 

"То видим пре свега као један технички компликован подухват који захтева да читав тим свакодневно ради у Бриселу. Гарантујем да ће наш тим наставити да вредно ради на реализацији Бриселског споразума и уверена сам да може да дође до завршетка тог процеса онако како и очекујемо", закључила је Могерини. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Могерини: Препознали смо решеност Вучића да Србију уведе у ЕУ

Идете у правом смеру, европска перспектива је опипљива, поручила је у Београду шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и истакла да је Брисел препознао решеност председника Александра Вучића да Србију уведе у Европску унију.

Обраћајући се медијима после разговора са председником Србије, другог за последње две недеље, како је сама истакла, Могерини је рекла да придаје велики значај чињеници да је у Београду, да је желела да лично дође у Београд после представљања Извештаја ЕК о напретку.

"Порука коју доносим није само билатерална, упућена само Србији, већ има регионалани карактер - перспектива члнаства у ЕУ је опипљива за цео регион, а посебно за Србију и Црну Гору. Захваљући раду Србија иде у добром правцу", рекла је она.

Подсетила је да је током предсатављања Извештаја у Стразбуру јасно речено да преговори са Србијом напредују добро.

"Отворили смо 12 од 35 поглавља и добри су изгледи да се отворе и нова у току бугарског председвања", рекла је Могерини, додајући да је импресионирана енергијом, амбицијом, вољом, свуда па и у Београду се иде даље, да се настави са реформама и путем ка чланству у ЕУ.

"Поштовани председниче, препознали смо решеност ваше земље, под вашим вођством и уз рад владе коју сте водили, и све што сте до сада учинили на путу ка чланству", рекла је она.

Наводећи да ЕК међу многима слови за строгу и немилосрдну и као неко ко не даје поклоне, Могерини је рекла да је убеђена да је процес проширења на Западни Балкан "поклон који сами себи треба да дамо у ЕУ".

Она је, такође, указала да се у Извештају наводе и области у којима је констатован напредак али неопходан додатан рад.

"Знам да су председник и валда свесни тога где треба уложити додатни труд, и у којим областима", рекла је она.

Истакавши да је са Вучићем разговарала и о дијалогу Београда и Приштине, она каже:

"Имамо нову фазу усмерену ка постизању циља, а то су правно-обавезујући споразуми. Разматрали смо и примену раније постигнутиох споразума и нагласила бих овде, као и пре у Приштини, и у Београду и у Бриселу, да постоји потреба да се сви договори морају применити. Крајње је време за то".

То је, каже, кредибилна основа за даљи рад у новој фази дијалога.

"Потребно је обавити још доста посла. Ту је и формирање ЗСО и споразум о енергетици", додала је она.

Говорећи о предстојећем самиту у Софији, она је рекла да се нада да ће састанак, који долази знатно после Солуна, дати нови подрстрек дубљој сарадњи у региону и да ће бити одато приознање за заједнички рад раду на путу ка ЕУ и учвршћивању реформи.

Она је споменула и конкретне податке који говоре о томе да "ЕУ и србија корачају руку под руку у корист грађана Србије": ЕУ ј енајвећи трговински партнер Србије, 65 одсто српског извоза иде у ЕУ, 80 одсто страних директних инвестиција у Србији је из ЕУ, генерисана су средстав у висини од једне и по милијарде ерва и отворено 2.500 радних места у Србији, скоро 3.000 студената, професора, научника учествовало је у програму "еразмус плус".

Говорила је и о снажној подршци из буџета ЕУ у износу од 4 милијарди евра за наредни период.

"Све те бројке говоре саме за себе. Ово је само почетак, мали елемент на пут ка ЕУ и чланству. Ја бих вам, Александре, захвалила на посвећености и решености која је овој земљи омогућила да напрдује", закључила је Могерини.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Могерини и Вучић о Шешељевом инциденту 

На питање како коментарише Шешељев инцидент у Скупштини Србије и да ли би то могло да утиче на односе с Хрватском, шефица је европске дипломатије Федерика Могерини рекла да у суштини може да понови оно што је српски председник јуче рекао - а то је да осуђује сваки акт који не подржава демократске институције, попут народне скупштине, те додала да је и лично имала слично искуство прошле године. 

"То су епизоде које не служе на добро самој Србији и томе да се она види као једна солидна демократска земља. Ја сам прошле године посетила српски парламент и имала слично искуство, али верујем да, као што је хрватски премијер Пленковић рекао, важно је да се дијалог одржи. То је и суштина пројекта ЕУ и томе смо сви посвећени", закључила је Могерини. 

Надовезујући се на ову тему, српски председник Александар Вучић приметио је да су сви у држави јуче веома снажно осудили понашање Шешеља, те да је, како каже, слушао лажи од политичких представника из Србије и региона како "неко није споменуо Шешеља, јер га се плаши". 

"Понављам, осуђујемо понашање Шешеља, оно за које знамо да се догодило, јер постоји и оно које не знамо, а за које он тврди да се догодило", навео је Вучић. 

Додао је, међутим, да су се много теже увреде догодиле током његове посете Хрватској, на које нико ни у Хрватској, ни из ЕУ није реаговао. 

Нису, каже, реаговали ни на подизање споменика Алојзију Степинцу, нити на изјаве Харадинаја и Тачија. 

Поручио је да је његов посао да гради добре односе и да ће то наставити да ради, уз опаску да "ми Срби морамо да научимо једну ствар, а то је да нисмо увек у истој позицији, не морам то вама у Србији да доказујем, али морамо да се понашамо рационално". 

"Могао бих сат времена о томе, али бих нанео стету земљи коју волим и за коју радим и борим се и на овом састанку сам се борио и дао све од себе да заштитим Србију на најбољи начин", рекао је Вучић. 

Додао је да кад би рекао шта мисли о изјавама Харадинаја и Тачија не би тиме учинио услугу ни нашем народу, ни европском путу, те је земолио да се његова уздржаност по том питању не схвати као знак слабости, већ као брига за народ. 

Наводећи да је Могерини говорила да је важно да радимо још вредније и посвећеније на реформама, о великом послу који нас чека, да морамо да имамо још већи раст и више фабрика, инвестиција, Вучић је поручио да ми немамо другог излаза него да радимо на нашем европском путу, али да нисмо у идеалној ситуацији. 

"Наследили смо тежак терет и то не само од 2008. од проглашења тзв. независности, тај терет траје деценијама, од ставрања Призренске лиге, тако да са тим нам је борити се, али да знамо који је пут. Наше је да се боримо свим средствима да сачувамо мир и стабилност, у том смо имали подршку ЕУ", рекао је Вучић, те захвалио Могеринијевој на ангажману госпођи Могерини и зато штом јој није било тешко да дође кад је нама било тешко.

"А, да ли ћемо дочекати да неко каже да је то што се нама дешавало и што граде споменик Степинцу, или то са улицама Миле Будака, да је то горе него што је Шешељ урадио, знам да нећемо", приметио је, српски председник, те додао:

"То остаје на нама и да своје глупости исправљамо и не понављамо оне које о нама говоре лошије него што ми јесмо и себе представљамо лошије, али то је наша кривица, а не неких другух". 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести