Вучић разговарао с патријархом Иринејом о Косову, владики Максиму...

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас у Председништву са патријархом српским Иринејом, уз оцену да је ситуација на Косову и Метохији сваки пут када се сретну компликованија, али да Србији не преостаје ништа друго осим да се бори.
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Председник је захвалио патријарху на томе што је црква увек уз свој народ и државу.

"Ситуација на Косову и Метохији није једноставна и чини ми се да је компликованија сваки пут када се видимо и разговарамо, али ми немамо шта друго осим да се боримо колико можемо", рекао је Вучић.

Патријарх Иринеј се осврнуо на позив тужилаштва Специјалног суда за ратне злочине на Косову Рамушу Харадинају за саслушање, упитавши иронично "да ли су се извинили они што су морали да га позову" и приметио да је то "циркус".

Вучић је констатовао да ће се Харадинај вратити, а да, нажалост, "имамо неке наше који стају на његову страну и страну оних који су прогањали српски народ".

"Али, борићемо се. Није наша Србија онолико слаба колико је била, напротив, јача је и биће снажнија у сваком погледу, пре свега економском", рекао је Вучић, на шта је патријарх истакао да "имамо разлога и права да то чинимо“, да се боримо.

Председник Србије освнуо се и на писање појединих медија да ће владика Максим бити "склоњен" са православног Богословског факултета, наводно зато што је критиковао његову политику на Косову и Метохији.

"Видели сте да су неки објављивали да сам се ја мешао у смењивање неких људи, које и не познајем. Не знам ни ко су ти људи, ни шта раде... Али, шта ја ту могу“, казао је он.

Патријарх је на то констатовао: "И прича се да штампа нема слободу...".

Поглавар СПЦ се захвалио председнику на томе што је одвојио време за њихов сусрет, а Вучић му је узвратио да му је увек част да разговара са патријархом.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести