ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ШОЛЦОМ: Неподношљиво стање по Србе на КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са савезним канцеларом Немачке Олафом Шолцом, о ситуацији на Косову и Метохији, као и месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону и европском путу наше земље и веома успешној економској сарадњи с Немачком.
2
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ, AP Photo/Ebrahim Noroozi

"Подробно сам обавестио канцелара Шолца о готово неподношљивом стању по српску заједницу на Косову и Метохији, као и о упорном избегавању Приштине да изврши своје прихваћене и потписане обавезе, поготово у погледу формирања ЗСО", навео је Вучић на инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Вучић је написао да је с немачким канцеларом разменио мишљења "и о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно  о месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о европском путу наше земље". 

"Нагласио сам да нам је на том, не увек лаком путу, потребна помоћ наших партнера, каква је и Немачка, те да рачунамо на наставак подршке евроинтеграцијама, као и на конкретне подстицаје који би дали нови замах наставку реформских процеса и нову енергију земљама кандидатима на путу ка ЕУ", навео је председник Србије.

Председник је саопштио да је имао добру и отворену размену мишљења са Шолцом о свим питањима од обостраног интереса, о ситуацији на Косову и Метохији, као и о веома успешној економској сарадњи и сталном повећању трговинске размене између наше две земље".

"Захвалио сам Немачкој на посвећености одличним економским односима са Србијом и великим инвестицијама које су у знатној мери допринеле брзом напретку Србије, а посебно сам се осврнуо на огромне потенцијале за улагање који су се отворили у оквиру ЕXПО 2027. Изразио сам уверење да ће немачке компаније пронаћи интерес у неким од највећих пројеката чија реализација ће дугорочно допринети снажном расту Србије и повезивању целог региона", саопштио је Вучић.

 Вучић је у разговору са Шолцом поновио да се "Србија доследно залаже за интензивирање дипломатских активности у контексту свих актуелних сукоба и отворених питања која оптерећују Европу и регион Западног Балкана, што је до сада увек и показивала у свим форумима и иницијативама".

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести