ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УПУТИО БРУТАЛНУ ПОРУКУ америчкој амбасади у БиХ: Баш ми је била ИНТЕРЕСАНТНА КРИТИКА, не знам само где у ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ то пише (ВИДЕО)

Председник Србије, Александар Вучић огласио се на друштвеној мрежи Инстаграм и послао бруталну поруку америчкој амбасади у БиХ, после саопштења Амбасаде САД у Сарајеву да су закључци Свесрпског сабора "напад на Дејтонски споразум".
v
Фото: Printscreen/Instagram (budusnostsrbijeav)

Како је рекао на почетку била му је интересантна критика америчке амбасаде.

Баш ми је била интересантна критика наших партнера из америчке амбасаде у Сарајеву по питању Српског сабора одржаног у суботу, веома успешног. Чини ми се и добро организованог и на радост нашег народа. Међутим, рекао сам да ћу поставити нека питања. Ви сте чули, већ много пута сви, и у Србији, и у БиХ, и у целом региону, једну синтагму која гласи ДУХ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА. Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум, нисмо гарант провођења, јер кажу да то не пише нигде, већ смо само потписник и ако би ДУХ тог потписа управо то значио, ја не бих да се бавим ни духовима, и рећи ћу вам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум, за наше партнере из Америчке амбасаде у БиХ.

- Наиме, Дејтонским мировним споразумом регулисане су надлежности централних власти и ентитета. Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Наиме, чланом 3 тачка 3 Устава БиХ, анекс четврти Дејтонског споразума, предвиђено је да све државне функције овлашћења која нису изричито додељене институцијама БиХ припадају ентитетима. А чланом 3 тачка 1 наведене су надлежности институција БиХ, спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа међународних обавеза БиХ, политика усељавања, избеглица, спровођење кривичних закона, односи са Интерполом, међународна комуникација, саобраћај између ентитета и контрола ваздушног саобраћаја. Као што се види, нигде се не помињу ни јавна имовина, ни јавна својина - поручио је Вучић и додао:

 

Те вас молим, драги партнери из Америчке амбасаде, да ми конкретно одговорите како сте дошли до закључка и на основу чега и ког акта да је имовина припада централним властима, а не ентитетима, као што јасно пише у Дејтонском споразуму, а због чега сте између осталог учествовали у изазивању кризе на простору БиХ. Истовремено, очекујем да ми одговорите, као што сте већ у неколико наврата рекли, да то има везе са споразумом у питању сукцесије из 2001. који је ступио на снагу 2004. Одмах ћу вам рећи, немојте то да одговарате, јер би било много глупу. Сукцесијом се регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору бивше Југославије, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Тако да молим вас да ми на ово једно просто питање, а тако много важно, јер годину и по дана губимо по питању сви у региону имовине на које ви инсистирате, и много сам срећан што сте прихватили ову аргументовану, цивилизовану и без икаквих увреда, добру расправу и уверен сам да ћете ми пружити одговор. Дакле, где то пише? То је моје питање и радујем се вашем одговору - истакао је Вучић.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести