Представници опозиције од Ескобара добили уверавања о ЗСО

БЕОГРАД: Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел  Ескобар састао се данас у Београду са представницима неких опозиционих странака, а председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић пренео је да су на састанку добили чврсто уверење од Ескобара да је формирање ЗСО апсолутни приоритет.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Он је у саопштењу после састанка навео и да је том приликом изнео став да Србија треба да буде део политичког простора који креирају САД и ЕУ и да зато подржавају европско-амерички предлог за решење косовског питања.

Грбовић је оценио и да је важно да "проевропска и прозападна опозиција" буде иницијатор евопеизације Србије и да покушају да тај процес убрзају, а не да само пасивно посматрају.

Он сматра да стаус кво није добар, и да сваке године десетине хиљада наших суграђана отера из Србије у земље ЕУ и САД.

У прилогу можете наћи изјаве Небојше Зеленовића након састанка са Габријелом Ескобаром.

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић навео је да је то био отворен састанак на тему европског предлога о дефинисању односа Србије и Косова.

„Ескобар је поновио да споразум Београда и Приштине дефинише нормализацију односа, а не признање, као и да САД подржавају споразум у потпуности“, пренео је  Зеленовић у саопштењу.

Амерички изасланик је рекао и да Заједница српских општина мора бити формирана, као и да регион Западног Балкана треба да иде брже ка ЕУ.

"Споразум не би смео да са собом носи потврду да је у Србији све у реду – јер није", рекао је Зеленовић и подсетио да странка Заједно још није изашла са коначним ставом о споразуму, а да је представник ЕУ Мирослав Лајчак пренео снажно опредељење ЕУ ка проширењу.

"Ако је тако, у неком од докумената треба да стоји датум за пуноправно чланство Србије и Западног Балкана у ЕУ", навео је Зеленовић у саопштењу и додао да би то  вратило наду грађанима који желе у ЕУ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести