Преговарачка поглавља задатак и обавеза свих нивоа власти

Од отварања преговора о приступању Србије Европској унији представници институција Аутономне покрајине Војводине били су укључени у тај процес.
д
Фото: Покрајинска влада

Али то није довољно, јер је сада реч о спровођењу овог процеса који је, осим државних, и у рукама и покрајинских и органа локалне самоуправе, изјавила је у Новом Саду проф. др Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији.

Она је  учествовала у Скупштини Војводине на округлом столу поводом представљања документа о стратешком приступу креирања јавних политика у АП Војводини у области привреде и туризма, у контексту приступних преговора Републике Србије са Европском унијом, а који су заједно припремили Европски покрет Нови Сад и Центар за европске политике из Београда. Наручилац и иницијатор овог документа, који садржи седам суштинских смерница, јесте Покрајински секретаријат за привреду и туризам, са циљем да пружи пример како би требало поступати и на који начин извршити системски приступ и реформу унутар сопствених административних капацитета, а у поступку евроинтеграција.

Шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ нагласила је да је и на овом округлом столу било речи како да покрајинска администрација и локалне самуоправе прате ток преговора, истовремено се спремајући за спровођење стандарда и правила ЕУ које је држава преузела на себе у склопу приступања европској заједници држава.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је Секретаријат у протеклих годину и по дана активно радио на препознавању својих обавеза, као и свих питања која се односе на надлежности ресора на чиојем чијем је челу, а које су директно повезане са евроинтеграцијама. Он је нагласио да се на овај начин Секретаријат жели да тему приступања ЕУ отвори ка јавности, те да привреду и грађане упознају са будућим обавезама које ће донети нови законодавни оквир у прилагођавању наше земље Европској унији.

- Желимо да појачамо административне капацитете за извршавање нашег законског оквира. Припремаћемо се и прилагођавати заједно са преговарачким тимом и другим органима не само акте који су у нашој надлежности, него и све законске прописе који би требало да се у будућности односе на грађане Војводине, као и да изнесемо ставове приликом њихове израде - рекао је Ђоковић.

- Влада Републике Србије и Аутономна покрајина Војводина су протекле године на заједничкој седници двеју влада потписали заједнички Протокол о сарадњи у евроинтеграцијама и на основу тога је ресорни Секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу започео израду покрајинске платформе и предузео низ оперативних мера како би и Војводина била једнако укључена у преговарачки процес – напоменуо је Ђоковић.

Он је још додао да се Покрајински секретаријат за привреду и туризам, схвативши то као обавезу, упустио у поступак израде документа о креирању јавних политика, који ће у наредним годинама послужити као полазна тачка за коришћење бенефита које преговарачки процес може донети ресорима привреде, туризма, рада и запошљавања који су у надлежности Секретаријата. Према његовим речима, документ ће по окончаној изради бити доступан јавности на увид.

Један од аутора овог документа и суорганизатор округлог стола јесте Европски покрет, који је једна од најстаријих организација у Србији која се залаже за приступање Србије Европској унији.

На питање о разлозима за доношење оваквог документа и о његовом значају, потпредседник Европског покрета, Александар Симурдић,нагласио је да сама статистика спроведена међу земљама које су прошле кроз приступне преговоре казује да је безмало две трећине европског законодавства и његове имплементације везано за средњи и локални ниво, али да то није једини начин укључивања администрације.

У дискусији су, између осталих, учествовали и члан Ужег преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Небојша Лазаревић и потпредседник Европског покрета у Србији др Владимир Међак.

А. Савановић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести