Пресуде Младићу, Симатовићу и Станишићу у мају 2021.

ХАГ: Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, судија Кармел Ађијус, известио је Савет безбедности да се другостепена пресуда генералу Ратку Младићу очекује у мају следеће године.
hag, foto tanjug video, ilustracija
Фото: Фото: Танјуг/Видео, илустрација

У поновљеном поступку против Јовице Станишића и Франка Симатовића, првостпеена пресуда се такође очекује до краја маја 2021. године, навео је Ађијус који је у понедељак видео-телеконференцијом из Хага представио 17. извештај о напретку Механизма Савету безбедности Уједињених нација, саопштио је Механизам.

У вези са поступком за непоштовање суда који се води против Петра Јојића и Вјерице Радете, председник Механизма је рекао да је судија донео 8. децембра донео одлуку којим је поновио и претходни захтев Србији “да испуни своју обавезу изручења оптужених у седиште Механизма у Хагу, без одлагања ".

Ађијус је говорио и о другим предметима у том Механизму који се воде против оптужених из Руанде.

Осврћући се на текуће изазове, председник Механизма је известио Савет безбедности да је Механизам остао оперативан и постигао значајне резултате током извештајног периода, упркос континуираној пандемији Цовида19, укључујући ослањање одредбе које омогућавају даљинско учешће судија, странака или сведока на судским расправама.

Захвалио је свакој од 15 држава у којима тренутно 50 осуђених пред Трибуналом у Хагу (којег је наследио Механизам) издржавају казну, укључујући Белгију, која је у септембру постала 15. држава извршења казни.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести