„ПРИЈАТЕЉ КОЈИ ЈЕ ВЕРОВАО У ПОМИРЕЊЕ СРБА И МАЂАРА”  Одржана комеморативна седница Скупштине АП Војводине поводом смрти Пастора

Комеморативна седница Скупштине АП Војводине, поводом смрти председника Скупштине АП Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштвана Пастора одржана је у Новом Саду.
1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Од Пастора говором су се опростили председник Покрајнске владе Игор Мировић, потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница и председник покрајинске посланичке групе СВМ-а Бојан Баги.

Мировић: „Био је човек од речи”

Мировић истакао да је Пастор, ког је упознао пре безмало 28 година када је први пут изабран за покрајинског посланика, био доследан пријатељ који је допринео и веровао у помирење Срба и Мађара.

- Уместо да данас, заједно, као и предходних осам година припремамо одлуке за последњу седницу овог сазива, чинићемо то само наизглед без њега - рекао је Мировић. - Наши разговори су увек били отворени, иницијате осмишљене тако да окупљају и подстичу на заједништво. Говорио је о мери, вредностима, принципима, реду, јединству, потребама свих, посебно потребама мађарске заједнице за коју је давао све. Био је човек од речи, прави друг, доследан и предан пријатељ, следбеник истине и чињенице. Био је искрен поштовалац српског народа и један од оних који су допринели и безгранично веровали у померење Срба и Мађара и стварали велико савезништво без преседана у европским оквирима. Борио се за исправне вредности и у њих је веровао, упоран и брижан заступник Мађара у Војводини на начин који ствара мостове.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Завршавајући своје обраћање Мировић је нагласио да „ако у будућност будемо градили по мери дела које је Пастор оставио, често ћемо се подсећати његових порука и визија и оне ће временом постати заветна веза између Србије и Мађарске”.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)


Био председник Скупштине у три узастопна мандата

Иштван Пастор био је председник Скупштине АП Војводине у три мандата, од 2012. године. Одликован је сретењским орденом Првог степена Републике Србије, као и државним орденом за заслуге Републике Мађарске.


Зобеница: „Штитио је интересе и Србије и Мађарске”

Дамир Зобеница је казао да је Пастора видео кроз три улоге: као председника Скупштине Војводине, лидера Мађара у Војводини и као човека.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Као председника Скупштине верујем да смо га сви доживљавали исто. Уважавао је све посланике једнако, а и он је био уважаван и то је одликовало његов рад у Скупштини. Захваљући њему војвођански парламент је место дијалога и пристојности и нико није доводио у питање његову оданост и намеру да заштити интересе и Мађарске и Србије - рекао је Зобеница. - Као лидер Мађара у Војводини настојао је да се не створи ни један конфликт, ни једно разилажење у ставовима српске и мађарске националне заједнице. Добре односе међу та два народа у највећој мери креирао је баш Иштван Пастор, а да би у томе успео била му је потребна јачина, мудрост и политичко искуство које је несумњиво имао. Уз то не знам да ли постоји бољи начин брањења ставова Србије у иностранству него што је то чинио Пастор, јер је увек чврсто стајао уз Србију.

Зобеница је казао да је најсложеније описати Пастора као човека. Био је интелектуалац, господин са манирима, велики и мудар човек, благе нарави и спреман да саслуша, те да је говорио само на основу чињеница, увек аргументовано.

Баги: „Тражио компромисе и помирење”

Пасторов страначки колега Бојан Баги је рекао да је Пастор сву своју снагу уложио у очување мађарске заједнице, а да су његову политичку активност карактерисали тражење компромиса и помирење.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Процес помирења између Срба и Мађара који је он покренуо био је прекретница у односима - рекао је Баги. - Цела заједница била је потресена вешћу о смрти председника Пастора. Његова смрт нас испуњава дубоком тугом. Његов карактер је био благ, а његове речи увек биле дирљиве. Није избегавао конструктивну критику, али су његове речи истовремено биле срдачне. Страсно је служио заједници, отаyбини, матици и нацији. Борио се срчано за заједницу војвђаниски мађара, а главни циљ његовог рада било је јачање осећаја националне припадности и заједништва и очување духовног наслеђа. Лична мисија Иштвана Пастора била је останак и опстанак у отаyбини у том смислу био је зачетник програма привредног развоја.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Комеморативној седници су присуствовали чланови породице, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић, министар грађевинарства Горан Весић и министарка културе Маја Гојковић, као и чланови Покрајинске владе, посланици Скупштине Србије и Скупштине Војводине, председник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, амбасадор Мађарске Јожеф Мађар и представници локалних самоуправа.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести