Припрема се одлука о начину коришћења симбола Војводине

Покрајинска влада је утврдила Нацрт покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу

званичних и традиционалних симбола АП Војводине, саопштено је  из Покрајинске владе. Нацрт је утврђен на иницијативу председника војвођанске администрације Игора Мировића и документ је упућен Одбору за питања уставноправног положаја Војводине.

Тај одбор је надлежан да припреми предлог покрајинске скупштинске одлуке о начину коришћења официјелних и традиционалних симбола Војводине, грба из 1848. и заставе тробојке из 1849. године. О том предлогу ће након тога одлучивати посланици покрајинског парламента. За усвајање документа потребна је подршка две трећине посланика Скупштине Војводине, односно да „за” гласа најмање  81 посланик од 120.         

Подсетимо, Скупштина је на основу своје одлуке о спровођењу Статута Војводине имала обавезу да усвоји документ о начину употребе званичних и традиционалних симбола Војводине још пре две године, односно до 30. августа 2014. Прошли скупштински сазив, међутим, није испоштовао своју обавезу и документ није усвојен до данас. Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине, чланице тадашње владајуће коалиције, нису имале политичку вољу за његово доношење. Упркос томе, на седницама Одбора за питања уставноправног положаја и Колегијума Скупштине Војводине које су предходиле седници покрајинског парламента постојала је сагласност и демократа да се одлука, чији нацрт су припремили професори новосадског Правног факултета Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић – усвоји.

Тада је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио новинарима да се тиме показало да је могуће „сложити рогове у врећи”, истичући при томе да, ако има довољно упорности, такта и убеђивачког капацитета, може се постићи договор о многим питањима.     

– Рационалност мора да надвлада првобитни страначки интерес – рекао је тада Пастор, и напоменуо да усаглашавање питања попут тога може значити и неку врсту наде у овом „посвађаном свету у којем живимо.”

Пастор се, међутим, како се убрзо испоставило – преварио да се „рогови у врећи могу сложити”. Посланици ДС-а су се, наиме, на седници у марту прошле године, на којој се одлучивало о документу, предомислили и остали уздржани код гласања. Шеф посланичке групе демократа Борислав Новаковић тада је то за говорницом објаснио тиме да је о питању симбола и традиционалних симбола Војводине требало водити ширу јавну расправу и постићи консензус не само међу политичким чиниоцима него и у друштвеној заједници покрајине, што није учињено па ће због тога посланици његове странке бити уздржани приликом гласања. Њихов пример је следило и пет посланика Нове демократске странке, док је ЛСВ, како је од самог почетка најављивао, гласао против документа.

Тако је марта 2015. године за Предлог одлуке о начину коришћења симбола гласало 50 посланика, против је било десет, а уздржана су била 42. Парламентарци из тадашње опозиционе Српске напредне странке су оценили да је таквим ставом демократа флагрантно прекршен договор који је био постигнут протеклих дана на седницама Одбора за уставноправни положај Војводине и Колегјума Скупштине. Напредњаци су сматрали одлуком ДС-а да не подржи српске традиционалне симболе – заставу и грб – срамном.

Е. Марјанов

 

Шта пише у Статуту Војводине

Симболи Војводине описани су у члану 9 Статута Војводине, који је усвојен у мају 2014. године. За његово усвајање у Скупштини Војводине од присутних 113 посланика гласало је  91, против је било седам, уздржаних није било. Највиши правни акт Војводине овако описује традиционалне симболе – заставу и грб:

„Застава АП Војводине јесте традиоционална тробојка с хоризонталним пољима истих висина црвене, плаве и беле боје, одозго надоле. Размера заставе је 3 : 2 (дужина према висини). Грб АП Војводине јесте традиционални грб из 1848. године с црвеним штитом на којем је сребрни крст између четири златна оцила, бридовима (ивицама) окренутим ка стубу крста. Штит је опасан отвореним венцем састављеним од, с леве стране жирове гранчице, а с десне стране маслинове, природних боја, које су доле везане плавом пантљиком. Штит лежи на војводској порфири (плашту) с три набора, висећој испод затворене војводске круне, на два дела раздељене, која покрива средњи набор порфире.”

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести