Приштина: Осуђивани у последње три године не могу да се кандидују

ПРИШТИНА: У одлуци Уставног суда, који је владу Авдулаха Хотија синоћ прогласио неуставном што тзв. Косово води ка изборима, наведено је да лица која су правоснажно осуђена у последње три године не могу да се кандидују за посланике на изборима, пише Репортери.
pristina, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Пета тачка одлуке Уставног суда предвиђа да нико не може бити кандидат за посланика на изборима за скупштину ако је правоснажном пресудом у последње три године осуђен за кривично дело, преноси Косово онлајн.

Уставни суд у Приштини синоћ је оценио да је глас посланика Етема Арифија којом је изабрана влада Авдулаха Хотија неважећи, тако да влада коју су формирали ДСК, АБК и НИСМА више није легитимна.

Мифтарај: Аљбин Курти неће моћи да се кандидује за посланика

Ехат Мифтарај из Института за правду Косова изјавио је да одлука Уставног суда спречава да се на предстојецим изборима кандидују Аљбин Курти, Аљбуљена Хаџиу, Доника Кадај-Бујупи, Фатон Топаљи и многи други који су осуђени за кривична дела, преноси данас "Газета Експрес".

Мифтарај упозорава да у одлуци Уставног суда, која је оборила владу Авдулаха Хотија, постоји и "велики трик".

Према одлуци косовског Уставног суда Аљбин Курти, Аљбуљена Хаџиу, Доника Кадај-Бујупи, Фатон Топаљи и многи други осуђени за кривична дела, чак и условно, неће моћи да се кандидују на изборима који ће бити одржани у јануару или фебруару следеће године, навео је Мифтарај.

То је штос ове одлуке Уставног суда, сматра он.

Основни суд у Приштини, у јануару 2018. године, прогласио је кривим четворо посланика у косовској скупштини - Аљбина Куртија, Донику Кадај-Бујупи, Аљбуљену Хаџиу и Фатона Топаљија за два кривична дела, коришћење оружја или опасних средстава и ометање службеног лица током вршења службених дужности.

Кривична деца су повезана са бацањем сузавца у косовској скупштини 2015. године.

Аљбин Курти осуђен је на казну затвора у трајању од једне године и три месеца због употребе оружја или опасних средстава, док је за кривично дело ометања службеног лица осуђен на шест месеци затвора.

Осуђен је на јединствену казну од једне године и шест месеци условно.

Доника Кадај-Бујупи осуђена је на годину и три месеца због употребе оружја или опасног средства, док је за ометање службеног лица осуђена на шест месеци затвора.

Осуђена је на условну казну од 18 месеци.

Аљбуљена Хаџиу осуђена је на казну затвора у трајању од 15 месеци због употребе оружја или опасних средстава, док је за ометање службеног лица осуђена на шест месеци, да би на крају била осуђена на јединствену казну од једне године и четири месеца условно.

Фатон Топаљи осуђен је на јединствену казну од 14 месеца условно.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести