Приштина прогласила ванредно стање у јавном здравству

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Привремене приштинске институције прогласиле су вечерас због епидемије корона вируса ванредно стање у јавном здравственом сектору, а ова одлука ступа на снагу одмах.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/C. Vitorović,ilustracija

Влада је донела ову меру на телефонској седници коју је сазвао премијер Аљбин Курти на захтев министра здравља Арбена Витије.

Како се наводи у саопштењу које су пренели приштински медији, ова одлука обавезује све институције да поступају у складу с националним планом реаговања и активирањем функције за подршку у хитним случајевима која се односи на јавно здравство и медицинске услуге.

"Министарство здравља одговорно је за управљање ванредном ситуацијом у јавном здравству", саопштено је из владе у Приштини.

Мере које су усвојене вечерас предвиђају да је у хитним случајевима приштинским властима дозвољено да користи било која расположива средства за борбу против вируса, преноси приштинска "Газета експрес".

Неке од мера које се прописују овом одлуком јесу и забрана кретања у зараженим или директно угроженим подручјима, као и ограничење или забрана промета одређених врста роба и производа.

Одлука владе у Приштини предвиђа и забрану путовања у места у којима се епидемија проширила.

На територији КиМ је до сада регистровано девет лица заражених корона вирусом.

Како пише Косово онлајн, за сада су три града стављена под карантин и очекује се да он буде уведен и у општини Подујево.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести