Протест албанских студената у Приштини против ЗСО

ПРИШТИНА: Више стотина албанских студената протестовало је данас у Приштини против оснивања Заједнице српских општина (ЗСО), наводећи исте оне аргументе које премијер привремених приштинских институција користи као изговор да не би применио Бриселски споразум.
1
Фото: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Протест је организовала организација "Студирање, критика и акција". 

Студенти Албанци, који су дошли аутобусима са читавог Косова и Метохије, носили су транспаренте "Заједница не пролази", "Косово је Република, нема Заједнице", "Косово има парламент".

Они су организовали протестну шетњу од Народне библиотеке до Трга Скендербег, како се зове простор испред седиште косовске владе. 

Организатори протеста су са говорнице поручили да "оснивање моноетничког Удружења значи стварање државе у држави". 

Они, такође, тврде да ЗСО не би унапредила права српске заједнице, али би, како кажу, "инструментализовало" Србе на Косову.

"Не прихватамо ЗСО са српском већином која директно нарушава мир, суверенитет и територијални интегритет наше земље", једна је од порука демонстраната.

Бриселски споразум, на који је 2013. потпис ставила влада у Приштини, између осталог предвиђа оснивање Заједнице српских општина, са великим надлежностима у областима економског развоја, образовања, здравства и урбаног планирања.

Скоро 10 година након тога, приштинске власти нису ништа учиниле на примени тог, кључног, дела Бриселског споразума. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести