Протест у Фијату био фер, Брнабић данас са Стелантисом

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић захвалила је радницима Фијата, који су јутрос одржали једносатни протест, што су били фер, нису блокирали фабрику и поручили да и даље верују Влади Србије.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

За ТВ Хепи, Брнабић је рекла да је у једносатном протесту било око 300 радника и најавила је да данас у 10.30 сати наставља разговоре са представницима Стелантиса.

Поручила је радницима да ће Влада Србије дати све од себе да би их заштитила.

Брнабић је рекла да је после тешког и искреног састанка са синдикатима и радницима, Влада Србије већ у понедељак урадила оно што је договорено и укључила се у разговоре око решавања проблема.

"Договор је био да влада посредује у разговорима између Стелантиса и синдиката. Да покушамо да се побољшају услови за раднике који неће остати у Стелантис фабрици, у транзицији до 2024, до новог електричног модела", рекла је премијерка.

Навела је да је период изјашњавања продужен за раднике за 10 дана, те да је разговоре са Стелантисом имала јуче око посредовања да би се изборили најбољи услови за раднике.

"У 10.30 данас настављамо разговор. Ни Фијат се није понашао како треба. Наставили су да позивају раднике на разговор што није ферлк јер се услови тек преговарају", рекла је Брнабић.

Прецизирала је да је у Крагујевцу 2.016 радника, од којих ће око 500 радника остати и за транзициони период да помогну, а око 500 радника више неће бити потребно.

"За њих заједно спремамо отпремнине, пакет којим ће бити задовољни", рекла је Брнабић.

Додала је да ће око 1.000 радника остати да ради и нови модел, те да ће у међувремену да иду у иностранство на тренинг и обуке за производњу електроаутомобила.

Рекла је да нема проблем да се и сваки дан виђа са радницима из Крагујевца и подсетила на ситуцију са око 1.500 радника врањског Геоxа који су остали без посла, "па су намирени".

"У Крагујевцу у овом тренутку постоји потреба за 1.500 радника. Траже их других инвеститори које смо тамо довели", рекла је Брнабић.

Навела је да Крагујевац више није "долина гладних и да су још четири инвестиције у преговорима за тај град.

"Решићемо и ово. Молим раднике да буду фер. Не могу да очекују да ми одмах после састанка испунимо све, и даље разговоарамо са Стелантисом, а да радници иду у протест. Разговараћу са Стелантисом зашто су прекршили договор и наставили да позивају раднике да се определе, то није фер, ту су радници у праву", рекла је Брнабић.

Нагласила је да ће Влада Србије као сувласник обезбедити да нема манипулисања при решавању проблема, ни од стране старог менаџмента ни од политичара.

Како је оценила, неки медији покушавају да злоупобребе раднике и синдикат, и да тако успех што је уговорен нови електро модел за 2024. годину сада представе као неуспех.

"То је само једна у низу лажи", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести