Прва обештећења за одузету имовину у децембру

БЕОГРАД: Буџетом за ову годину предвиђене су две милијарде динара за обештећење власника или наследника чија је имовина одузета после Другог светског рата, а исплата ће бити могућа када Владе Србије донесу одлуку о коефицијенту обештећења, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић. 
Novi Sad, centar, restitucija, Tanurdžićeva palata Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

"Очекујем да ће током овог месеца Министарство финансија изаћи са конкретном одлуком - коефицијентом или неким другим решењем које је омогућено Законом", најављује за Тањуг Секулић. 

Он напомиње да је донето тацно 916 ресења о праву на обестецење, али на колико њих це бити подељене две милијарде динара каже знаце се у децембру кад буду донета ресења и за ову годину. 

Наиме, Законом о реституцији предвиђено је да у децембру 2018. године почне исплата обештећења у обвезницама на рок од 12 година, уз годишњу камату од два одсто, каже Секулић. 

Према његовим речима, за старије суграђане рок доспећа обвезница , са којима ће инаће бити могуће трговати на берзи, је пет година, а краћи рок ће важити и за оне којима се право и износ на обештећење утврди у петој години издавања обвезница, и износиће седам година. 

"Законско решење је да све обвезнице морају бити исплаћене од 2018. до 2030. године, без обзира када је решење донето", објашњава Секулић и подсећа да је укупан предивђени износ за то две милијарде евра. 

Реституција у натури, каже он, завршена је 90 одсто, тачније враћено је више од 6.000 објеката и пословних зграда и 30.000 хектара пољопривредног земљишта, док ће за осталих 10 одсто, што је око 20.000 захтева, бити донета решења о обештећењу. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести