Прваци Срба у Црној Гори поднели жалбе Апелационом суду

ПОДГОРИЦА: Адвокати одбране предали су жалбе Апелационом суду на пресуде којма су Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Бранка Милић и Михаило Чађеновић осуђени у случају покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016.
podgorica, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

У жалби се тражи укидање првостепене пресуде Вишег суда у Подгорици и предмет врати на поновни поступак.

Виши суд донео је у мају пресуду којом су Мандић и Кнежевић осуђени на по пет година затвора, Милић на три године, а Чађеновић на годину и шест месеци, јавила је Мина, а преноси портал РТЦГ.

Радосављевић је рекао да је као бранилац Милана Кнежевића предао жалбу на 300 страница и да је у прилогу додао и ЦД са њеним садржајем да би суд могао лакше да се упозна са наводима.

“Да ми је неко причао да ћу да пишем жалбу ба 300 страница не бих му веровао. Међутим то је дуг бесмисла овог поступка и опширности првостепене пресуде”, казао је Радосављеић новинарима испред Вишег суда.

Он је објаснио да у жалби траже да се пресуда преиначи, да се Кнежевић ослободи од оптужбе.

“Други предлог је да се пресуда укине и да се врати првостепеном суду на поновно суђење, али пред измењеним већем, јер ово веће није способно да суди поново. Нису били способни да закониту одлуку донесу сада неће бити ни касније”, истакао је Радосављевић.

Он је навео да је као алтернатнивни предлог предложено у смислу одредбе 395 ЗКП да се одржи главни претрес пред Апелационим судом и да се доносе ослобађајућа пресуда.

Упитан да ли одлука о изручењу Синђелића Хрватској може да утиче на евентуални поновљени потупак уколико Апелациони суд усвоји жалбе, Радосављевић је одговорио да одлука о изручењу представља “неки вид хибридног рата“.

Адвокат Мироје Јовановић каже да је жалбу саставио на око 380 страна.

Јовановић сматра да је посебно забрињавајуће то што је у пресуди, на коју су се жалили, првостепено веће погрешно тумачило службени документ Министарства иностраних послова Русије.

То је, рекао је он, потпуни скандал. Према његовим речима, првостепено веће је то у овој просуди тумачило на потпуно суманут начин.

„Очигледно је да је пресуда заснована на исказу само једног човека. Њена обимност и чињеница да се лично обрачунава са нашим брањеницима, као политичким неистомишљеницима је евидентна и нама, као брањеница, и показује да је тачна ова теза о пристрасности“, казао је Јовановић.

ЦГ се не усуђује да тражи изручење Бранке Милић

Упитан какав је тренутно статус Бранке Милић, Јовановић је одговорио да је она у Амбасади Србије и да Виши суд у Подгорици упорно одбија да јој укине притвор.

„Црна Гора се не усуђује да тражи изручење зато што би у том поступку било утврђивано какву је тортуру преживела у згради Суда и шта јој се тада догодило“, казао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести