Први састанак као премијер Харадинај имао са Делавијем

ПРИШТИНА: Први састанак након преузимања дужности председника косовске владе, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај је имао са америчким амбасадором на Косову, Грегом Делавијем.
haradinaj, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Делави је након састанка рекао да је косовском премијеру пренео да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају Косово као независну и суверену земљу, те је пренео да су приоритети САД исти као и раније - побољшање владавине закона, економског развоја и регионалне сарадње. 

Делави је позвао све нове руководиоце да државне интересе ставе у првом плану.

„Нема времена за губљење. Свет иде даље, Европа иде даље, и Косово мора да иде даље. Морају се донети важне одлуке како би се осигурало да се Косово креће ка евроатланском путу", поручио је Делави.

Америчка амбасада је претходно саопштила да поздравља формирање институција на Косову и позвала све лидере да поштују вољу бирача и принципе којима су се руководили приликом гласања. 

Грађани желе да институције раде за њих и владу чистих руку, као и руководство које предузима одлучне акције у складу са интерсима Косова и свих његових грађана, наводи се у саопштењу америчке амбасаде на Косову.

Харадинај је званично данас преузео дужност председника косовске владе од свог претходника Исе Мустафе, челника Демократског савеза Косова. 

Примопредаја дужности је изврсена у згради владе.

Харадинајева влада изабрана је у суботу тесном већином са 61 гласом, три месеца након ванредних парламентарних избора одржаних 11. јуна и то сам захваљујући посланицима Српске листе.

Нова влада има укупно 21 министарстава, од којих су три ресора припала Србима, као и једно место потпредседника владе и шест државних секретара.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести