ПСГ и Зелено-леви фронт ЗА ОДЛАЗАК НА КОНСУЛТАЦИЈЕ, НАДА неће учествовати

БЕОГРАД: Посланица Зелено-левог фронта Биљана Ђорђевић рекла је да треба отићи на нови састанак који је за четвртак заказала председница Скупштине Србије Ана Брнабић о примени препорука ОДИХР-а, али да ће коалиција Србија против насиља (СПН) вечерас о томе одлучивати.
Танјуг/Владимир Шпорчић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

"Не треба да оставимо простор властима да кажу како они желе (испуњење услова), а ето ми то не желимо, јер то није истина", рекла је она за Н1.

Ђорђевић сматра и да још има времена да се испуни трећи захтев СПН и коалиције НАДА да се са београдским изборима истовремено одрже и остали локални избори.

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић сматра да треба  отићи сутра на нове консултације као и да опозиција треба да се избори за фер услове и 2. јуна изађе на изборе.

"Став ПСГ је да, све док постоји и промил шансе, треба се борити, изаћи на нову рунду разговора са Аном Брнабић у четвртак и изаћи на изборе у јуну", рекао је Грбовић за Н1.

Грбовић сматра и да опозиција мора да постигне договор, јер би већа штета, како је рекао, била да поједине чланице коалиције "Србија против насиља"    доносе парцијалне одлуке.

"Ми желимо минимално пристојне услове за одржавање избора, са посебним фокусом на три тачке које смо истакли на претходним консултацијама у Скупштини“, рекао је Грбовић негирајући да траже алиби за бојкот, саопштено је из ПСГ.

Члан Председништва Новог ДС С-а Милош Станковић рекао је да представници коалиције НАДА неће учествовати на сутрашњем колегијуму, јер сматрају да је сада касно да се разговара о елементарним условима за изборе.

"Прошле среде су расписани избори, а сада позива на колегијум. Зову на разговоре о изборним условима, након што је започео изборни процес", навео је Станковић, саопштено је из коалиције НАДА.

Он је рекао да под оваквим условима "2. јуна избора нема" и да ће водити, како је рекао, "активан отпор“.

Брнабић је у понедељак упутила свим посланичким групама позив за нови састанак у четвртак, на коме ће се разговарати о примени свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

Брнабић је, како се наводи, позвала све посланичке групе у парламенту, из жеље да се у оквиру Народне скупштине, као институције са највећим демократским капацитетом, настави дијалог о применама свих препорука ОДИХР-а усмерених ка унапређењу изборног процеса у Србији.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести