ПУПОВАЦ: Напад на дечаке у ВУКОВАРУ због тога што су ГОВОРИЛИ ЕКАВИЦУ представља злочин ИЗ МРЖЊЕ

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац рекао је данас да напад на дечаке у Вуковару због тога што су говорили екавицом представља злочин из мржње.
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

Пуповац је за Н1 Загреб, коментаришући напад на дечаке на Бадње вече и протесте родитеља који су јуче одржани у Вуковару истакао да је поносан на људе који су протестовали због тог напада, без обзира на националност, наводећи да су били мотивисани тиме да сачувају своју децу и мир.

Нагласио да је овај напад апсолутно прелио чашу, јер су грађани Вуковара "таоци одређене политике са којом су почели обрачуни навијачких група у функцији међуетничког сукобљавања".

То је почело са актуелним градоначелником (Иваном Пенавом). Било је спонтаних сукоба, али организованог, политички спонзорисаног није било. Нико раније томе није доприносио, осим оних који живе на ратним политикама, на политици продубљивања међуетничких сукоба, дистанци и мржњи, те сталним тражењем разлога да су Срби вишак у том граду, рекао је Пуповац.

Према његовим речима, та политика претвара град Вуковар у "град случај", преноси Срна.

Полиција је између две ватре - недовољно ефикасног судства, различитих политичких утицаја и притисака. Сналазе се што је могуће боље. Не смимо полицију, која још колико-толико чува мир, означити као искључивог кривца. Као што нигде не смемо да генерализујемо, ни код навијача то не смемо. Већина је посвећена навијању за своје клубове. Ово су екстремистичке групе у функцији политике, сматра Пуповац.

Више од 200 људи окупило се јуче у центру Вуковара на протесту због напада на тинејџере које су у овом граду претукли припадници навијачке групе "Бед блу бојс" јер су двојица дечака говорили екавицом.

Неки од нападнутих малолетника задобили су теже повреде, због којих су хоспитализовани у вуковарској и осјечкој болници.

Полиција је полренула истрагу и до сада ухапсила пет нападача, којима је одређен истражни затвор, а неки од њих су наводно учествовали у нередима у Грчкој у којима је погинуо један грчки навијач.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести