Пуповац: Направљен је први корак, ништа није легитимизовано

БЕОГРАД: Председник СДС С-а Милорад Пуповац рекао је вечерас да представник Срба Борис Милошевић данас ништа "није славио ни легитимизовао" на обележавању Олује у Книну.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

Он је у емисији Око на РТС рекао да се они боре зато што имају своје место у политицком животу Хрватске, да све оно што носе као терет буде расветљено, да се злоцини казне и признају, да се одрже комеморације и да људи могу да живе достојанствено у својим срединама.

"Легитимизирали су они који нашим људима нису оставили могућност избора", навео је Пуповац и рекао да њихово сатанизовање по медијима представља најгори однос који постоји.

Навео је да би требало признати и чути, без обзира да ли је речено све што је неко оцекивао, да је данас у Книну речено нешто што толико дуго није нико говорио на том месту и да се одмакло од ратне реторике колико је могуће и да би он волео да се то настави.

"Ако је направљена грешка, ми знамо да ћемо је платити. А шта ако нисмо направили грешку, хоће ли нам неко рећи - извините браћо", упитао је Пуповац.

Пуповац је рекао и да га људи врло често питају како се осећа у разлицитим приликама и да он ретко одговара на таква питања, јер зна шта је његова служба и мисија за коју се определио.

Пуповац је рекао да је посвецен ономе кроз шта су пролазили Срби у Хрватској, али и на простору целе Југославије.

"И када слушам како нам се деле лекције ко што су нам знали делити у разлициитм раздобљима, а посебно деведесетих, кад смо говорили да се то неце добро завршити, да се политике које је водио српски народ тада, неце добро завршити и да це се сруцити најпре на Србе у Хрватској, неко би хтео све то поново да сруци на људе против Бориса Милошевица", рекао је Пуповац.

Упитао је зашто се Србима који су избегли није пружио избор и зашто им се отежава повратак.

"Знам кроз шта Србија пролази и кроз које се муке бори. Никоме не попујемо одавде. Ми се овде покушавамо изборити од 2011. - 2012., када је зло ухватило маха, а неки људи у Србији су имали добре везе са тим злом. Ја нисам имао", рекао је Пуповац.

Казао је да се комеморативне праксе сецања и обележавање морају одмакнути од рата и производења рата свакодневног.

"То би моја препорука била и хрватској и српској политици. Сећање да, комеморација да, али не ратовање ни сецањем ни комеморацијом", навео је Пуповац.

Додаје да је први пут разговарано о томе шта се догодило, какве су српске жртве и страдања и шта се оцекује.

"Направљен је први корак. На њему се не сме стати. Ово је као тесто које сте умесили и које се још треба месити", навео је Пуповац.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести