Пуповац : Педлог закона о бранитељима за Србе неприхватљив 

БЕОГРАД : Председник СДСС и Српског народног већа, Милорад Пуповац, изјавио је данас да је предложени закон о бранитељима неприхватљив за Србе у Хрватској јер се њиме желе озаконити нека питања која су била део ратне пропаганде. 
Milorad Pupovac Foto: arhiva Dnevnika/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Пуповац је у изјави за Радио Београд рекао да су представници Срба о томе обавестили владајућу ХДЗ и премијера Андреја Пленковића, чију владу подржавају.

"Предложени закон за нас није прихватљив због тога што се ствари које су биле део ратних пропаганди, ратних односа, настоје сада озаконити у погледу односа према Србији и у погледу односа према Босни и Херцеговини и Црној Гори и другима, које су на било који начин биле обухваћене ратним распадом заједничке државе", навео је Пуповац.

Оценио је да то не може бити добро за међудржавне односе, у овом случају Хрватске и Србије, не може бити добро ни за међуетничке односе у Хрватској између Хрвата и Срба, а не може бити добро, каже, то да се Хрватска непрестано враћа у ратну причу и одржава ратну причу и заоштрава ратну причу.

Сасвим је сигурно, сматра Пуповац, да што се тиче Клуба посланика мањина, односно СДС С-а, наш став неће бити промењен.

"Очекујемо у том погледу да се коначна верзија закона још једном размотри на ваљан начин, на начин који ће водити рачуна о свим последицама које он може произвести", казао је Пуповац, који је и заступник у Сабору.

Он је објаснио да спорног текста нема много и додао да се у уводним одредбама изричу квалификације о оружаној агресији Србије и БиХ.

Нема сумње, додао је, да ће такве формулације нарушити ионако лоше односе које Хрватска има са својим суседима - Србијом, БиХ па и Црном Гором.

"Морам признати да неразумем ту врсту памети која је унела ту одредбу у закон којим се повећавају права хрватских бранитеља, односно ратних ветерана и којима се заправо уместо изградње мира и политике измирења земљама у региону сада отвара простор за ново заоштравање у односима између држава, у односима међу народима, при чему свако има своје виђење ствари, своје искуство, своје страдање, и своју визуру, а то онда може бити спирала која ће још једном уместо стабилности, уместо мира, поверења, заправо радити и производити супротно", навео је Пуповац.

О спорним формулацијама предложеног закона о бранитељима, који је влада Андреја Пленковића усвојила летос на свечаној седници у Книну, а који је пре два дана усвојени на надлежном парламентарном одбору, говорио је синоћ у Њујорку председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара о том законском предлогу, Вучић је рекао да није разговарао са Пленовићем о том закону, али да је упознат да се у једном члану говори о говори о агресији Србије и дела становника Хрватске, мисли се, прецизирао је председник, на Србе који су прихватили великосрпску политику.

" Таква дефиниција и уношење у законе...То је за Србе веома тешко", објаснио је Вучић.

Додао је да ће разговараће са њима те да се нада да у Хрватској не желе да узвраћамо на исти начин законима, "јер то не би било добро".

"С наше стране увек постоји добра воља да ствари решавамо на најбољи могући начин, добросуседским односима", казао је председник Вучић и додао да ће замолити представнике ЕУ да разговарају са њима, ако они (Хрвати), како је рекао, уопште буду желели било кога да чују.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести