Пуповац: Потребно је још времена за помирење

ЗАГРЕБ: Посланик у хрватском Сабору и председник СДС С-а Милорад Пуповац изјавио је синоћ да га радује што је српски патријарх Иринеј послао поруку охрабрења за све оне који се упуте путем помирења Србије и Хрватске и нагласио да би усташки поклич “За дом спремни” требало склонити из јавног живота Хрватске.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Пуповац сматра да ће бити потребно још времена, поступака, речи и дела како би била “испечена и укусна погача помирења”.

Одговарајући на питање новинара РТЛ-а о томе да ли ће Београд и Загреб схватити поруку да је право време за помирење, рекао да је потребно време да то ваљано схвате обе стране.

“Ми смо направили прве кораке с представницима државне власти у Хрватској. Сада је на представницима државне власти у Хрватској да с представницима државне власти у Србији направе прве кораке. У међувремену ће бити направљени још неки кораци који ће учврстити веру у то да то није привремен и пригодан чин, него да је реч, говоримо о ономе што се догодило у Книну, него да је реч о нечему на чему ће се радити још месецима и годинама”, објаснио је Пуповац.

Сматра да је за све то било потребно време, да ствари сазру и да дођу људи који ће моћи да понесу терет на леђима онога што је понесено у Книну и што ће се носити још веома дуго.

Пуповац је категоричан да поклич "За дом спремни" треба склонити из јавног простора.

“Треба га макнути из легалног простора. То је, без обзира што се користио током рата 1991-1995, тај поздрав је оригинално усташки поздрав, поздрав једне квислиншке творевине која је била злочиначка и која је починила геноцид на Јеврејима, Ромима и Србима, која је истребљивала све противнике режима, пре свега, антифашисте. Тај поздрав нарушава оно што је жеља да се створи у данашњој Хрватској, а то су чврсти демократски темељи, мир у земљи, мир на границама и помирење између Хрвата и Срба", казао је Пуповац.

Он је објаснио и зашто је у суботу био ошстар према министру спољних послова Гордану Грлићу Радману, истакавши да је у овом тренутку веома важно да свако допринесе отклањању неспоразума и да се допринесе ономе што је "замешено у Книну у тој погачи помирења".

“Не треба наставити реторику какву смо имали досад, без обзира да ли неко дао повод за то. Хрватска са своје стране, с обзиром на то да је српска заједница учинила и допринела, не треба то да чини", казао је Пуповац.

"А с друге стране, у Хрватској се догађају инциденти. Инциденти који се догађају свако лето и сваке године и не само лети и не само сваке године. Напади на туристе. Исписивање на ауто ''трактор'', ''за дом спремни''. Поруке, с једне стране, подругивања са жртвама, а с друге стране протеривања, а с треће стране, злочиначке поруке када је посреди тај поклич”, објаснио је Пуповац.

Да сам на месту министра Радмана, рекао је Пуповац, ја бих назвао свог колегу у Београду и рекао: "Жао ми је, учинићемо све да се то не понови".

“Или бих написао ноту и послао је у писаној форми. Или бих замолио градоначелника да он то уради и посети те људе и да им каже да Хрватска такве ствари не подржава. У овом тренутку нама су потебни такви поступци", закључио је Пуповац.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести