Пуповац: У Хрватској на делу политика негирања страдања

БЕОГРАД: Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је данас да се у Хрватској према страдањима у Другом светском рату примењује политика негирања и заборава, због чега се и ове године, иако је влада из Јасеновца склонила плочу са усташким поздравом, одржавају одвојене комеморације.
pupovac, tanjug video arhiva
Фото: Milorad Pupovac, foto: Tanjug (Video), arhiva

Пуповац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да, иако је плоча са усташким поздравом из логора Јасеновац измештена на 15-20 километара одатле, то је неприхватљиво народима жртвама - Јеврејима, Србима, антифашистима.
"Мислимо да места за поздрав 'за дом спремни' не може бити нигде у Републици Хрватској", истакао је Пуповац.

"Примећујемо да се према страдањима у Другом светском рату, тако страшним местима као што су Јасеновац, Јадовно, глинска црква, примењује политика заборава, политика негирања и политика искључивања из информативног, образовног система у Републици Хрватској и то је разлог због чега ове године, нажалост, упркос чињеници да је Влада склонила плочу из Јасеновца, не можемо доћи на заједничку комеморацију", указао је Пуповац.
Он је додао да због такве политике ни ове године неће учествовати на државној комеморацији.

У Јасеновцу се и ове године одржавају три комеморације у знак сећања на јасеновачке жртве. Представници јеврејских, српских и антифашистичких организација трећу годину заредом не учествују у државној комеморацији, најављеној за недељу. 
Српско народно веће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске почаст жртвама одају данас. 

Пуповац је, говорећи о предлогу хрватске Комисије за суочавање са прошлошћу да се тај поздрав може користити у контролисаним условима, рекао да није прихватљив било какав изузетак, осим када је реч о музејима, или позоришним представама и филмовима.
Тиме се, упозорио је, отвара простор да се на мала врата то прошири на велике просторе као што су стадиони, где неко може рећи да се на тај начин само славе припадници хрватских оружаних снага.

На питање о односима Србије и Хрватске, у светлу недавног инцидента са хрватском заставом и претњама које добијају он и српска амбасадорка , Пуповац је рекао да Загреб и Београд треба да имају "црвени телефон", тј. отворену линију за свако спречавање или решавање инцидената.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести