Пуповац у Вуковару: Нисам господар околности

ЗАГРЕБ: Председник Српског националног вијећа (СНВ) и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац поновио је жељу да сутра присуствује комеморацији хрватским жртвама у равнокотарској Шкабрњи, али, ако има оних којима то смета, он наравно неће отићи, јер, како је рекао, није господар околности.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

Појашњавајуци ту швоју давну жељу, Пуповац каже да је то његов завичај и да би хтео да ода пошту погинулим Србима и Хрватима, православцима и католицима.

"Али, нисам господар околности и не знам да ли сви размеју моју жељу како треба и да ли је моја жеља добро дошла за све који ће се тамо окупити", рекао је Пуповац после полагања венаца у Вуковару.

Уколико је, каже, неком проблем да се појави на комеморацији људима из његовог завичаја и ако неко сматра да то не би било добро, сигурно је, истиче, да ће испоштовти такав став и никога неће ометати својим присуством.

Упитан да ли ће у сутрашњој Колони сећања у Вуковару бити и представника српске заједнице из тог града, Пуповац је рекао да "однос Срба и Хрвата у Вуковару носи на својим леђима" и да се нада да ће бити створене претпоствке да у данима оваквих комеморација ни Вуковар ни Хрватска не буду подељени.

"Неки људи у овом граду не желе да се то догодии. Не желе да иду у сурет таквој могућности. Они нападају комеморације српским жртвама и нас који стварамо претпоставке да се то догодити оптужују за лицемерство и игроказ. Мени није тешко живети с тим, али не знам како је у њиховим срцама и душама кад знају да је то неистина", рекао је Пуповац.

Ти људи, додао је, одбијају неке које бид а донесу цвет и ставе га на гроб.

Додао је да у Вуковару нико не треб да буде "талац комеморације", нити, истакао је, "овај град и земља не треба да буде талац комеморације".

Политике које то чине, према Пуповцу, нису ни пијететске ни за мир, а не жели се ни заједнички однос према жртвама.

Милошевић: У Вуковару недостаје дијалог

Потпредседник хрватске владе из Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борис Милошевић, који је данас био у делегацији Српскпог националног већа (СНВ) на полагању венаца у Вуковару, а сутра ће бити и у делегацији владе у Колони сећања на вуковарске жртве, изјавио је да има дубоко поштовање према свим жртвама које су страдале у том граду.

"Моја порука је да је важно наставити политику мира коју смо започели у овој влади, стварање атмосфере помирења и дијалога, како би све жртве биле прихваћене као заједничке", рекао је Милошевић новинарима.

Није желео да коменарише "поруке града Вуковара", јер како је рекао не живи у Вуковару и није Вуковарчанин.

Али, како је рекао, гледајући са стране, види да је свим грађанима у том граду потребан мир и сигурност, а држава је та која треба да створи претпоставке да свима у Вуковару буде добро.

Упитан да коментарише недавну одлуку Градског већа Вуковара, донету на предлог градоначелника Ивана Пенаве, да се у том граду још нису створиле претпоставке за враћање ћирилице, Милошевић је рекао да, према последњем и још увек важећем попису, у том граду живи више од трећине Срба.

Зато је, казао је, важно да се њихов глас чује.

"Очито је да на локалном ниову недостаје дијалог, али се надам да ће се он отворити и да ће моћи да се разговра без тензија и високих емоција", рекао је Милошевић.

Истакао је да нису добри закључци да се у Вуковару нису створиле претпоствке за враћање ћирилице, не само због ћирилице.

То, истиче, значи да није дошло до напретка у међунацоналним односима у Вуковару.

"Испада да су ти међунационални односи били бољи пре 15 година него данас, уместо да је обрнуто, да су онии пре 15 година били лошији, што би значило да смо направили искораке", рекао је Милошевић.

Нада се, казао је, да ће његово учешће у сутрашњој Колони сећања у Вуковару бити "корак у позитивном смеру".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести