Пуповац: Желим да поделим бол због страдања у Шкабрњи

ЗАГРЕБ: Један од лидера Срба у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да осећа потребу да са мештанима подели бол због страдања хрватских жртава у Шкабрњи које су убли припадници српских паравојних јединица.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

"Већ дуго осећам потребу да са својим рођацима и другим људима поделим бол због страдања у Шкабрњи. То је мој завичај", рекао је за Пуповац за загребачки Вечерњи лист.

Он је поновио да је на обележавању хрватске операције Олуја у Книну започео процес, како је рекао, "мешања теста за погачу помирења" и оценио да то отвара простор да све трауме и страдања наиђу на лековит однос представника Хрвата и представника Срба у Хрватској, али и у Србији.

Указујући да они који су започели тај процес неће бити довољни, Пуповац је истакао да помирење Хрвата и Срба унутар Хрватске никад неће бити потпуно без помирења Хрватске и Србије.

На питање да ли се чуо с председником Србије Александром Вучићем након што су, због учешћа Бориса Милошевића на обележавању годишњице операције Олуја стигле оштре реакције из Београда, он је одговорио да он нема оштрих реакција према Београду, нити према Загребу, већ само према политичким актерима.

"Ни у једном тренутку нисам се сукобио с Београдом нити је било потребе за тим. Само сам полемисао с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем. Скренуо сам пажњу на нешто што је нама важно, што је наше искуство, Срба у Хрватској, како оних који су остали, тако оних који су избегли, искуство које је болно, које је јединствено и које треба саслушати и које треба бити основа, не за ново сукобљавање, него за помирење", истакао је Пуповац.

Он је рекао да, што се тиче свих других актера који су наступали из Београда, укључујући председника Вучића, цени њихове ставове и онда када се разликују и када изгледа да су на супротним позицијама, али да зна да постоји одговорност.

"Како постоји код мене за то што се догађа и како се ствари доживљавају у Србији, тако постоји одговорност и код њега за то што се догађа и како се доживљава код нас Хрватској. Било би неозбиљно очекивати да овакав процес може успети без комуникације с највишим званичницима у Србији", рекао је Пуповац.

Он је указао да се погледи Хрвата и Срба на Олују јако разликују и да жели да омогући да се с њима барем може живети. Истакао је да зна да те воље у Србији има.

Осврћићи се на то што је оштро реаговао на изјаву министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлића Радмана, који је поводом изјаве председника Вучића рекао да Србима у Хрватској "није потребан ментор са стране", Пуповац је указао да Радман, кад већ дели лекције, треба да осигура српским туристима да неће бити нападани и да на њиховим аутима неће бити исписивано "трактор".

"Ми у Србији не тражимо менторе, него партнере, али не тражимо ни патронизирање из Хрватске", додао је Пуповац.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести