Рачак и даље адут Приштине...

БЕОГРАД: Случај Рачак је и после две деценије адут Приштине, овај пут као вид притиска у циљу слабљења пеговарачке позиције Београда, у ситуацији у којој је дошло до значајног броја повлачења признања тзв. Косова, као што је пре 21 годину послужио као покриће за агресију НАТО на тадашњу СРЈ, иначе прву интервенцију тог војног савеза без сагласности УН.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Не случајно, у Приштини је ових дана, на годишњицу тог злочина, и Вилијем Вокер, главни спонзор и протагониста Рачка, по чијем налогу је за 45 пронађених тела, наоружаних припадника тзв. ОВК, у том месту, речено да су цивили, а за њихову смрт су оптужене снаге безбедности тадашње СРЈ.

Извештај Вокера, који је тада био шеф Мисије ОЕБС-а на КиМ, да су владине снаге у Рачку починиле масакр над недужним цивилима, био је пресудан за одлуку НАТО да СРЈ буде бомбардована само два месеца касније.

Упркос негирањима званичног Београда, западни званичници и штампа прихватили су Вокерову верзију као једину и званичну.

„Случај Рачак” исфабрикован је у време када су преговори у Рамбујеу запали у кризу, јер власти у Београду нису пристале на завођење једне врсте протектората западне војне алијансе над целом земљом.

Циљ Вокера и Запада био је да се обезбеди разумевање светске јавности, а још неодлучне западне владе придобију за агресију на Југославију, која је почела 24. марта без одлуке Савета безбедности УН.

Насупрот томе, три екипе форензичара - југословенска, белоруска и финска - утврдиле су да су на телима погинулих у селу Рачак пронађене само ране из ватреног оружја, и то из даљине, као и да су на рукама убијених пронађене честице барута.

Да масакра над цивилима није било потврдио је, индиректно, и Хашки трибунал, који је после изношења доказа Слободана Милошевића, да су у том месту вођене борбе против албанских терориста и да су погинули били припадници илегалне ОВК, из оптужбе против генерала Небојше Павковића, Владимира Лазаревића и осталих - овај случај је избрисан.

Истина о Рачку остала је дуго скривена од светске јавности пре свега зато што комплетан извештај експертског тима Европске уније, достављен њеном тадашњем председништву у Бону, никада није јавно објављен.

Тадашњи амерички председник Бил Клинтон је након дешавања из јануара 1999. године говорио да сви треба да запамте шта се догодило у Рачку...

Медији су пре две године пренели изјаву финске форензичарске Хелене Ранте да јој је Вокер „диктирао” како треба да сачини извештај о обдукцији страдалих Албанаца у селу Рачак на Косову, као и да мора да корисити реч масакр...

Према званичној верзији садржаној у извештају МУП-а и у записнику истражног судије о увиђају, у Рачку је дошло до сукоба наоружаних Албанаца са српском полицијом.

У извештају се наводи да је том приликом погинуло четрдесетак Албанаца, који углавном нису били у униформи, али су сви имали топлу вишеслојну одећу, а велики број њих и истоветне војничке чизме, те су већином поседовали ватрено оружје, које су тада и употребили.

Село Рачак је, иначе, било окружено рововима, ту се налазио један од штабова терористичке ОВК, а на месту догађаја су пронађене и велике количине оружја и муниције.

Судија Даница Маринковић и данас сведоци о увиђају који је својевремено обавила у Рачку.

Тада је, каже, утврђено да није било масакра и да погинули нису недужни албански цивили, већ припадници ОВК, о чему, иначе, постоји обиман доказни материјал са фотографијама, укључујући и гомилу оружја која је пронађена у селу.

Своја сведочења о Рачку и другим догађајима на КиМ Маринковићева, сада пензионисани судија Апелационо суда, у Крагујевцу изнела је у књизи "Судија у рату и миру - сведочим".

Сведок дешавања тих година на КиМ, новинар француског Фигароа, Рено Жирар, је, почетком маја прошле године за српске медије испричао да су он и колегиница из Би-Би-Сија били у Дечанима, када су се припадници ОЕБС жалили да Албанци не поштују прекид ватре.

А када је, како је рекао, увече стигао у хотел "Гранд" у Приштини, где се налазио српски информативни пункт, добио је саопштење да су регуларне снаге Србије током тог дана извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.

Сурадан је, каже, отишао у Рачак, где је затекао униформисане припаднике тзв. ОВК у целом селу, који су им "војнички сукоб представили као масакр цивила".

И француски новинар Жан Луј Трамбле, који је такође у магазину Фигаро објавио репортажу о страдању Срба на КиМ, пролетос је за београдске медије рекао да су догађаји из Рачка и све што их је пратило били, како је истакао, највећи „фејк њуз“ с краја 20. века и један од првих из нове ере.

У агресији НАТО снага на СРЈ, која је трајала 78 дана, страдало је према неким подацима три хиљаде грађана СРЈ, а тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести