Радојевић: Заједничка седница двеју влада, па сет мера због суше

Мере за ублажавање последица суше, која је ове године погодила пољопривреду, биће усвојене на заједничкој седници Владе Србије и Покрајинске владе. Та седница се, каже за „Дневник” покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, очекује за две-три недеље и вероватно ће бити одржана у Новом Саду, као и лане. 
Vuk Radojevic
Фото: Дневник/Б. Лучић

Опозиција у Скупштини Војводине је Радојевића као надлежног секретара у протеклом периоду прозивала да „не чини ништа” да би се последице суше ублажиле.

– У најмању руку је дегутантно после незапамћене суше слушати бајке о изградњи система за наводњавање и одводњавање који ће се на територији АП Војводине финансирати из фамозног „Абу Даби фонда” – рекао је у понедељак на конференцији за новинаре шеф опозиционе посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић.

Радојевић сматра да такав приступ опозиције спада у политиканство јер, како подсећа, о последицама суше и мерама неопходним за њено санирање јесте вођен разговор у Покрајинској влади с министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, и сет мера ће бити усвојен на заједничкој седници Републичке и Покрајинске владе.

– У Новом Саду смо анализирали стање у пољопривреди и изнећемо сет мера за ублажавање последица суше. Дакле, не желимо да се тиме бавимо на дневнополитичком нивоу, него желимо да сачекамо крај жетве на готово свим пољопривредним површинама и да тада изађемо пред пољопривреднике са сетом мера које ће допринети ублажавању последица суше. Те мере треба да иду у правцу олакшања сетве за наредну пољопривредну сезону – истакао је Радојевић.

Додао је да се питање сушног периода и утицаја временских прилика на пољопривреду не може сводити на ниво политикантства и дневнополитичких ставова појединих опозиционих странака јер то није у интересу пољопривреде.

– Заиста не могу да разумем део опозиције који сматра да је опозицији утицај суше на пољопривреду важнији него владајућој странци. То је питање за целокупну друштвену заједницу и, сходно томе, морамо одговорно и да се понашамо – истакао је Радојевић.


Нових 13 пројеката конкурише код „Абу Даби фонда”

Вук Радојевић је најавио и израду нових 13 пројеката којима ће Покрајина конкурисати код „Абу Даби фонда” за развој. Укупна пројектована вредност тих нових пројеката је три милијарде динара и очекује се да њиховом реализацијом буде омогућено наводњавање нових 46.000 хектара. Покрајина ће за новац конкурисати до краја ове године или почетком наредне. 

– Новац из „Абу Даби фонда” нам стоји на располагању од 2013. године, али, нажалост, у претходном периоду Покрајинска влада није показала довољно разумевања и није припремила одговарајућу документацију да га повуче – рекао је Радојевић.


Напоменуо је и то да, нажалост, у претходном дужем периоду није било значајнијих финансијских улагања у регионалне хидросистеме и подстистеме за наводњавање, која би омогућила да каналска мрежа у Војводини служи не само за одводњавање, као сада, него и за наводњавање. Мере аграрне политике Покрајинске владе коју предводи Игор Мировић усмерене су на то да се што веће површине у Војводини покрију заливним системом. 

Мере аграрне политике Покрајинске владе иду у правцу да наводњавање буде један од приоритета

– Мере аграрне политике Покрајинске владе иду у правцу да наводњавање буде један од приоритета. Свота која је издвојена за пословање ЈП „Воде Војводине” никада није била значајнија него сада и сматрам да смо направили велики искорак у аграрној политици – навео је Радојевић.

Каже да је у овогодишњој покрајинској каси било издвојено 30 одсто више за наводњавање, како за бушење бунара, тако и за системе за наводњавање. Исто тако, Покрајинска влада је повећала и износ за суфинансирање изградње заливног система. До ове године та сума је по пољопривреднику износила осам милиона динара, сада иде до 11 милиона динара.

Питање сушног периода и утицаја временских прилика на пољопривреду не може се сводити на ниво политикантства и дневнополитичких ставова појединих опозиционих странака

– Пољопривредници веома добро препознају значај наводњавања и за ту нашу меру аграрне политике велики је интерес. По подацима којима располажу „Воде Војводине”, сада је у систему наплате накнаде за наводњавање око 60.000 хектара, али су површине које се наводњавају, по процени, веће од 100.000 хектара јер има и оних који су избушили бунар на црно и наводњавају, али не плаћају и накнаду за то – каже Радојевић. 

У вези с новцем „Абу Даби фонда” за развој, каже да је завршена прва фаза изградње регионалних система и подсистема за наводњавање у Војводини. Ради се о 11 пројеката за које је по захтевима „Абу Даби фонда” урађена комплетна техничка документација, спроведени су поступци јавних набавки и радови су у току. Вредност радова је око 1,4 милијарду динара. Завршетком тих 11 хидросистема очекује се да буде омогућено наводњавање нових 37.000 хектара у покрајини.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести