Ракић: Идемо на изборе; ЗСО до краја године

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа донела је данас одлуку да учествује на сутрашњим локалним изборима на Косову и Метохији и позива грађане да се одазову у што већем броју, рекао је председник Српске листе Горан Ракић.
zso, tanjug
Фото: Танјуг/видео

Он је на конференцији за новинаре рекао је да је та одлука донета заједнички у разговору са председником Србије Александром Вучићем и у интересу српског народа.

Ракић је пренео да је најуже руководство странке имало тежак разговор са Вучићем у Београду и да су на њему изнели разлоге зашто сматрају да на изборе не би требало да се изађе.

"Наш став је био да не излазимо на изборе, поготово ми са севера због ситуације, када је неко зелео да испровоцира Србе дан пред изборе. Давали смо аргументе зашто да и зашто не. Председник је био спреман да прихвати насу одлуку", рекао је Ракић наводећи да је ипак одлучено да се иде на изборе.

"На том састанку донели смо заједничку одлуку да изађемо на изборе сутра, са правом да то доносимо у интересу српског народа на овим просторима и јер тиме желимо да покажемо да ми нисмо ти који не поштујемо Бриселски споразум", рекао је Ракић.

Позвао је Србе на КиМ да масовно и ''као никад до сада'' изађу на сутрашње изборе и подрже своје кандидате истичући да народ одлично зна за кога ће да гласа.

''Позивам грађане да масовно изађу на изборе, јер желимо да бранимо и Софронијевића и Тодосијевића, и због бака Руменке, јер су свих 10 српских општина залог за формирање Заједнице српских општина'', казао је Ракић.

Поручио је да ће, уколико у новембру не почну разговори Београда и Приштине о формирању ЗСО, представници Српске листе напустити све приштинске институције на свим нивоима и поднети оставке на место градоначелника и председника локалних самоуправа.

Ракић је рекао да је крај године ''последњи рок'' за формирање ЗСО и затражио да ЗСО има јасна овлашћења и ингеренције, те подсетио да Приштина осам година није испунила ту обавезу из Бриселског споразума.

''Ако ЗСО не буде формирана, за нас ће Бриселски споразум бити мртво слово на папиру. Да је формирана ЗСО формирана, јединице РОСУ не би могле да упадају са дугим цевима на север и да ''хапсе'' плазму, кока-колу и фанту под изговором борбе против корупције, а разлог је био да нас уплаше и протерају. Нису нас уплашили, ми желимо да останемо јер смо овде своји на своме'', поручио је Ракић.

Додао је да ће, ако јединице РОСУ поново упадну на север КиМ, Српска листа по кратком поступку размотрити даљи однос према свим институцијама и донети одлуку шта ће даље чинити.

Ракић је казао и да је од директора КБЦ Косовска Митровица добио информацију да ће Срећко Софонијевић, који је упуцан током упада РОСУ у Северну Митровицу, бити пребачен у Београд на даље лечење и у име Српске листе пожелео му брз опоравак.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести