Ракић: Желимо само мир, мир и мир и да се договорено спроведе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас да Срби на КиМ желе само мир, моле Пристину да не употребљава силу према нашем народу, и само траже да се поштује договорено, а то је Заједница српских општина, уз констатацију да у Бриселу није постигнут никакав договор по питању таблица, и да је за то изричито одговорна Приштина.
Goran Rakić Foto: srpskalista.net
Фото: srpskalista.net

"Заједница српских општина је плод договора и ми, Срби са КиМ, само то тражмо, да се потписани споразуми спроведу, како је договорено. Желимо да живимо мирно и своји на своме, и не само ми са севера КиМ, него и наша браћа са југа, од Лепосавића до Штрпца. Сви желе само мир, да буду своји на своме и да остану на својим огњиштима", рекао је Ракић, на ванредној прес конференцији.

Након ноћашњих разговора са председником Србије Александром Вучићем, Ракић је рекао да иако су уморни, после целе ноћи, када су видели колика је забринутост председника Вучића, али и његова посвећеност да реши кризу коју је изазвала Приштина, Србима на КиМ, каже, ништа није тешко.

“У Бриселу није постигнут никакав споразум, и за то је изричито одговорна Пристина. А, то сте могли да чујете и од међународних представника, пре свега од Жозепа Борела, а верујем и да ће остали представници међународне заједнице то исто да кажу, а не као што често знају да позивају обе стране на суздржаност”, рекао је Ракић.

Овога пута је, каже, свима све јасно.

“Ми, Срби са КиМ, као и председник Александар Вучић желимо само мир, мир и мир и молимо Приштину да не употребљава силу против нашег народа”, рекао је он.

Указао је и да је очигледно да никоме не одговара да се прича о Заједници српских општина, која је плод Брислеског споразума.

“Заједница српских општина је плод договора и ми, Срби са КиМ, само то тражмо, да се потписани споразуми спроведу, како је договорено. Желимо да живимо мирно и своји на своме, и не само ми са севера КиМ, него и наша браћа са југа, од Лепосавића до Штрпца. Сви желе само мир, да буду своји на своме и да остану на својим огњиштима”, рекао је Ракић.

Ракић је подсетио да су три ствари капи које су прелиле часу.

„Прво смена Ненада Ðурића, једнострана, односно противправна одлукада се пониште наше регистарске таблице и треће одбијање формирања ЗСО, на шта цекамо већ 10 година", подвукао је он.

Истакао је да то није све и да је дугацак списак дела Приштине у циљу протеривања Срба.

„Са нама је и Иван Тодосијевић којег су осудили због изговорене речи. Замислите ту њихову дмеократију у којој осуђују цоцвека због изговорене речи. Поред тога припадници специјалних јединица хапсе нашу браћу и сестре. То не можемо да трпимо. Забранили су вакцинацију, изборе, референдум, не знам докле да набрајам. Пуцали су на Срећка Софронијевића. Драгици Гашић не дозвољавају да купи хлеб у 21.веку. Претукли су Немању Митровића, на кућу Зорана Трајковића бацили Молотовљев коктел", рекао је он.

Ракић је казао да је безброј напада усмерено не само на те људе, већ представљају поруку свим Србима да нису добродошли, да нас не желе, а повратницима да нису добродошли на својим огњиштима, да виде шта их чека и само ако помисле да дођу на своје имање.

„Ми немамо куд, ми смо свој на своме и надам се да нећемо морати да се бранимо. Али народу је терора и тортуре коју врши Приштина, доста", објаснио је он.

Ракић је казао да га свакога дана народ пита „зашто да плаћамо Куртијев харач и зулум" и кажу „нисмо ни Турцима, па нећемо ни њему".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести