Рама: САД и ЕУ у праву када је реч о ситуацији на северу КиМ, Курти није

ТИРАНА: Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да су САД и ЕУ ''потпуно у праву'' када је реч о дешавањима на северу КиМ, као и да став премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о томе није исправан..
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

''САД и ЕУ желе да подигну Косово на други ниво и из тог разлога су потпуно у праву у вези са дешавањима у северним општинама, а не Аљбин Курти'', рекао је Рама за британски Би-Би-Си.

Он је навео да су САД и ЕУ желе од тзв. Косова направе независну државу коју сви признају, и која, како је рекао, ''може да седи у УН и било којој другој међународној институцији''.

Истакао је да је Курти био одлучан да охрабри новоизабране градоначелнике у четири општине на северу КиМ да уђу у зграде општина.

''Да разјасним, било је јако добро што су имали изборе и што се показало да нико не може да подрива демократију на Косову. Али, није била добра идеја инсистирати да нови председници уђу у те зграде и подстичу насиље, где су неправедно повређени војници Кфора'', рекао је Рама и додао да он за ситуацију на северу КиМ не криви искључиво Куртија, већ и српску страну која је бојкотовала изборе.

Оценио је да је потребно сагледати шири оквир.

''Широки оквир је чињеница да су Косово и Србија, захваљујући Аљбину Куртију и Александру Вучићу, веома близу споразума", рекао је албански премијер и изразио уверење да ће до споразума између две стране, како је рекао, без обзира на све, ипак доћи.

"Сви лидери које смо срели у Молдавији били су јасни у ставу да две стране треба да седну и једном за свагда закључе споразум", рекао је Рама и навео да је финализација споразума једини акт примерен за Београд и Приштину, како би заједно наставили путем европских интеграција.

           

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести