Реакције на одлуку Приштине о подизању царинских такси

САРАЈЕВО, БЕОГРАД: Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да је одлука Приштине да подигне таксе на производе из централне Србије и БиХ на 100 одсто погрешна и да руши постулате, циљ и намену због које је основана ЦЕФТА. 
carina, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

"Ако је то био одговор због резултата гласања за чланство у Интерполу, мислим да је Косово одабрало погрешну методу и начин и послало погрешну поруку", казао је Звиздић.

"Та одлука ће бити повучена, безразложно је донесена. Пут је дијалог, разговор и компромис као и поштивање међународних стандарда", казао је Звиздић за Н1 БиХ.

Грубјешић: ЕУ мора много оштрије да реагује

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић изјавила је да Европска унија мора много оштрије да реагује поводом најновије мере Приштине да за сто одсто увећа таксе на производе из Србије. 

Грубјешић је у изјави за Тањуг рекла да та мера не само да штети ЦЕФТИ, већ и наставку дијалога Београда и Приштине, јер, како каже, незамисливо је да се дијалог настави у оваквој атмсфери. 

На питање са чијом подршком је Приштина могла да донесе такву меру, Грубјешић каже да "нечију подршку споља имају - оних који су им помогли да прогласе независност"

"Па и од тих неких треба очекивати да ову политичку, а не економску меру укину и да врате ствари на пређашње стање како бисмо могли да наставимо даље. Ово је претња за читав регион. Замислите сад да свака од чланица ЦЕФТЕ почне међусобо "трговински да ратује", рекла је она.

Оценила је да је мера Приштине политичка и нееконосмка и додала да до сада није забележено у региону да је неко за сто одсто увећао таксе на увоз робе за сто процената. 

"Очекује се оштрија реакција ЕУ без обзира на то што Косово није чланица ЕУ, али јесте учесник у дијалогу и пре свега се очекује постовање ЦЕФТА споразума, јер се овом мером Косово у ствари само искључило из ЦЕФТЕ, а ове године председава што је још већи "нонсенс", рекла је Грубјешић. 

Она је истакла да највећу штету због повећања такси трпе грађани, и Срби и Албанци који купују те приозводе.

Како је додала, у оваквој атмосфери и са оваквом мером тешко је очекивати да се дијалог настави, у овом случају Србија апсолутно не сносу никакву кривицу.

Михајловић: Трговинским ратом ПР руши ЦЕФТА

Трговинским ратом против Србије Приштина руши бесцариснску унију земаља ЦЕФТА и уништава бриселски дијалог с Београдом, оценила је потпредседница Владе Зорана Михајловић. 

У саопштењу за медије она наводи Приштина очигледно због одлуке да не буде примљена у Интерпол искаљује бес на намирнициама које долазе из Србије, а да највишу цену такве одлуке плаћају сви житељи Косова. 

"Њима је као директна последица трговинског рата одмах поскупео хлеб" казала је Михајловићева, оценивши да је последњи тренутак да ЕУ уразуми власти у Приштини да укину таксе које су повећали и врате се за преговарачки сто. 

Србија, додаје, остаје доследна политици разговора као јединог начина на који ћемо доћи до компромисног и одрживог решења за питање Косова које је у интересу и Срба и Албанаца. 

"Сада је ред да Приштина и Брисел конкретно покажу да ли је и њима стало до разговора и мирног решења овог питања или је трговински рат против Србије у ствари још једна њихова заједничка акција", поручила је Михајловићева.  

ЛДП: Неразумна одлука ПР не сме да утиче на очување мира

Либерално-демократска партија неразумном сматра одлуку приштинских власти да царине на робу из србије подигну за 100 одсто, оцењујући да би она могла да буде повод за прекид дијалога кој се води под окриљем ЕУ. 

У тој партији сматрају и да одговор Србије на мере Приштине треба да буде стрпљење и чување безбедности у региону, која, како кажу, пресудно зависи од спремности политичара да се уздрже од било каквих провокација. 

ЛДП подсећа да слободна друштва морају тежити и слободној и несметаној трговини, а да међународне организације и протоколи, па тиме и трговински споразуми, морају бити гарант нормалног функционисања и сарадње између Србије и Косова. 

"ЦЕФТА није само наш пројекат, ни само наша брига, али мора бити и позив свим другима који учествују у том споразуму да стану у одбрану њених вредности и начела", уверени су у тој странци. 

"Људима и овде и у Приштини је потребан мир. Тај мир не може нико ни да донесе ни да сачува, ако то не ураде Срби и Албанци. Европа и свет, окренути својим проблемима, немају ни воље ни времена да се баве нашим проблемима и решавају оно што сами не умемо", тврде у ЛДП, а Приштини поручују да пут до Интерпола или сличних организација води кроз договор са Србијом. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести