Рециклери прете затварањем погона уколико им се не плати прерада

БЕОГРАД: Удружење рециклера Србије одлучило је да од јануара 2019. године заустави погоне и престане да прерађује отпад уколико им се не плати прерађени опасни отпад у 2018. години и позвало министра за заштиту животне средине Горана Тривана да хитно реагује.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Уколико Влада Србије ни у 2019. години не обезбеди средства за плаћање прерађеног отпада из 2018. године, оператери ће бити принуђени да затворе своја постројења и отпусте више хиљада радника који раде у целом систему управљања отпадом", саопштено је из Удружења рециклера Србије. 

Ако се то догоди, додају, годишње ће се у Србији таложити 70 хиљада тона отпада који неће имати ко да сакупља и третира на законом прописан начин.

Наводе да Министарство заштите животне средине већ три године у Зелени фонд издваја мање новца за третман опасног отпада него што се у току године преради и напомињу да су од почетка 2018. године до данас прерадили више од 68.000 тона опасног отпада. 

"Уколико Министарство заштите животне средине одлучи да плати само 70 одсто прерађених количина, односно ако буџет намењен отпаду остане 2,2 милијарде динара, више од 20 милиона килограма прерађеног отпада неће бити плаћено. То је трећа година заредом". 

Рециклери додају да банке једноставно не желе да плаћају прераду опасног отпада уместо државе те да су принуђени да затворе фабрике и отпусте раднике. 

"Више од 1.000 предузећа чини систем управљања посебним токовима отпада и урушавање система представља опасност по здравље нације. То се не може надокнадити каснијим деловањем, штета ће бити несагледива", кажу у Удружењу рециклера. 

Према њиховим речима, Министарство заштите животне средине, са Гораном Триваном на челу, целе године активно подржава борбу против илегалних депонија и одлагања опасног отпада и тај проблем се, како констатују, "не може закопати у земљу јер неће тиме нестати". 

"Ми морамо да наплатимо прерађен отпад како бисмо наставили даље. Немамо више ни дан времена ни новца за плате радницима. Немамо новца да платимо гориво за камионе којима се сакупља отпад, а камоли за прераду отпада. Позивамо министра Тривана да одмах реагује”, поручили су рециклери. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести