Реципроцитет Приштине у примени личних карата од 1. августа

ПРИШТИНА: Косовска полиција саопштила је да је извршила све припреме за спровођење реципроцитета са Београдом по питању личних докумената, о чему је влада привремених приштинских институција донела одлуку крајем јуна.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Према Упутству за прелазак административних прелаза са личним документима које издају власти Србије, сва она лица која имају лична документа издата од стране српских власти, приликом уласка на територију такозваног Косова добиће потврду која замењује та документа.

Ово ће се примењивати од 1. августа, пренело је Косово онлајн.

Косовска полиција је саопштила да на основу одлуке владе привремених приштинских институција, која се односи на прелазак државне границе са личним документом издатим од стране власти Србије, извршила све потребне полицијске припреме за спровођење ове одлуке.

Како се наводи, одлуком је предвиђено да од 1. августа 2022. године сваком лицу које се појави да пређе администативни прелаз са личним документом издатим од стране власти Србије, на прелазима буде обезбеђен улазно-излазни документ који привремено замењује употребу таквог документа и важи 90 дана.

Документ за улазак/излазак створиће основу за промет на територији тзв. Косова и за коришћење у државним институцијама, наводи се у саопштењу.

Према наводима полиције, сви грађани тзв. Косова који улазе на територију Србије упознати су са овом процедуром да на прелазима добијају сертификат који замењује њихова лична документа.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести